Giulia Millanta, Conversation With a Ghost

Giulia Millanta was onlangs in ons land voor een aantal optredens met onze goede bekende Gabe Rhodes op gitaar aan haar zijde. De aanwezigen zullen het met mij eens zijn dat deze van geboorte Italiaanse (Florence) een aanwinst is voor het Americana-circuit. Giulia’s moeder was lerares Engels en dat heeft de jonge Giulia mede geholpen aan haar voortreffelijke uitspraak van het Engels. Maar zij woont inmiddels al een zestal jaren in Austin, Texas, waar ze inmiddels deel uitmaakt van de Americana-scene met optredens tijdens de grote festivals aldaar en in het clubcircuit. Al op haar achtste leerde zij de gitaar te bespelen met hulp van haar vader en ze begon met het zingen van traditionele folksongs. Daarna kwamen de eigen songs, een Italiaanse award in 2010 en de move naar Austin. In 2008 verscheen haar debuutCD, gevolgd door inmiddels vijf andere CD’s. de laatste in de rij is dus deze ‘Conversation With a Ghost’, geproduceerd door Giulia met Gabe Rhodes (te horen op diverse gitaren, piano en ‘glasses’) en met in de begeleiding een aantal prima musici uit Austin, zoals Glenn Fukinaga op bas, Dony Wynn op drums, Joel Guzman op accordeon, Tommy Spurlock op pedal steel, John Mills op basklarinet en sax en Kimmie Rhodes met background vocals. Alle songs zijn door Giulia geschreven, sommige samen met Gabe. De samen geschreven nummers, ‘Conversation With a Ghost’, het jazzy ‘Hourglass’ en het prachtige ‘Violence’ (met een accordeon die lijkt te zijn weggelopen uit een subtiel Frans werkstukje) staan ook op de onlangs verschenen CD van Gabe Rhodes, het is leuk om beide versies naast elkaar te leggen. Giulia zingt enkele delen van songs in het Italiaans.

Een heerlijke CD van een uitstekende singer-songwriter. Met een licht jazzy benadering, prachtige arrangementen en een soepele, warme stem verdient ze een plekje in de top van de singer-songwriters in Austin. (Ugly Cat Music)