Jon Cleary, Dyna-Mite

Zes maal uitverkopen in Ronnie Scott’s, de beroemde jazzclub in Londen. Bij optredens openen voor Bonnie Rait en daarna plaats nemen in de begeleidingsgroep van de Amerikaanse zangeres. De nieuwe langspeler Dyna-Mite is af en komt deze zomer uit. Het kan niet op voor de Engelse muzikant Jon Cleary.

De inwoner van Kent, Engeland neemt in de jaren negentig na zijn opleiding het vliegtuig naar New Orleans. Hij wil muziek maken op de bakermat van jazz en R&B. Debuut Moonburn verschijnt in 1999. In 2016 wint Cleary een Grammy voor het album GoGo Juice. Hij heeft een eigen stijl ontwikkeld, die gemakkelijk te duiden is. De Engelsman maakt muziek met invloeden uit de jazz, R&B, funk en soul en is daarnaast een zeer begenadigd zanger en muzikant. “I’m a jack of all trades and a master of none,” zegt hij met de nodige bescheidenheid. Op het nieuwe album Dyna-Mite bewijst Cleary dat hij als componist, zanger, muzikant en bandleider in de eredivisie speelt.

Cleary is een alleskunner en om die reden een veel gevraagd muzikant. Zo speelt hij in 2012 met Dr. John The Nighttripper in Paradiso, Amsterdam. Het begeleiden van grote namen uit de muziekwereld helpt Cleary bij het schrijven van nieuw materiaal.

Tien nieuwe nummers op Dyna-Mite. Alle nummers zijn door Cleary geschreven. ‘21st Century Gypsy Singing Lover Man’ schrijft hij samen met Taj Majal. Titelnummer ‘Dyna-Mite’ opent het album. Het is een dynamisch, swingend en energiek begin. Daarna klinkt in ‘Big Greasy’ zomerse reggae, ‘21st Century Gypsy Singing Lover Man’ is zwoele, warme R&B leunend op een heerlijk jazzy basloopje en in ‘All Good Things’ lijkt Donald Fagan van Steeley Dan een partijtje mee te spelen.

‘Dyna-Mite’ is een zomers, warm, zwoel en swingend album geworden. Jon Cleary heeft geen nieuwe muziek willen maken. Hij combineert op zijn zesde langspeler opnieuw favoriete muziekstijlen. Het resultaat is op zeer hoog niveau uitgevoerde, bekend klinkende muziek. De luisteraar kan ontspannen in zijn stoel zitten of een uitstapje maken naar de dansvloer. Cleary begeleidt het allemaal moeiteloos. (V2 Records)