Gabe Rhodes, Time Lapse

Gabe Rhodes is de zoon van de bekende singer-songwriter Kimmie Rhodes. Hij is in Austin een veelgevraagde begeleider, met name op zijn gitaren, maar hij kan een behoorlijk aantal andere instrumenten aan (zelfs de Theremin!), waarvan hij op zijn solo CD alleen de harmonica gebruikt. Bij mijn eerste bezoek aan SXSW, het beroemde muziekfestival in maart in Austin, Texas, heb ik hem drie maal in actie gezien, respectievelijk met de diepbetreurde Tasmaanse Audrey Auld, James Talley (!) en Billy Joe Shaver (!). en in de loop van de jaren was hij regelmatig in ons land om zijn moeder te begeleiden. Een zeer begenadigd musicus en producer (voor vele groten in de Americana-wereld en bekend van bijvoorbeeld het schitterende project ‘The Beautiful Old’ met door vele artiesten gezongen songs van rond 1900, lees mijn recensie op Real Roots Cafe) en, zoals nu blijkt, ook een uitstekend singer-songwriter. In mei van dit jaar (2018) was hij in ons land als begeleider van singer-songwriter Giulia Millanta (later meer over haar nieuwe CD). Met haar schreef hij vier songs op de CD, verder was Jeff Plankenhorn co-writer op twee songs en moeder Kimmie ook op twee songs. Gabe heeft een licht-hese vrij hoge stem, een stem met passie, zogezegd. Zijn muziekstijl op de sfeervolle CD is soft-jazz/soft-pop/soft-soul, het geheel deed mij soms denken aan Bobby Charles. De begeleiding is voortreffelijk, de stemmen van Giulia (op het prachtige ‘’Violence’ doet zij een guest vocal, in andere nummers harmony vocals), Kimmie, Alice Spender en Shawn Pander (samen met Gabe producerend) sluiten in de harmony mooi aan bij Gabe. Michael Thomas horen we op piano en orgel, John Mills op sax en basklarinet, Glenn Fukunaga op bas en Jeff op dobro.

Heerlijk sfeervol, mooi ingetogen gezongen, prachtig gespeeld. Alle tien goed. Een leuke verrassing. (Bumshoe Music)