Nico Rivers & The Black Grass, Tiny Death

Gitarist en mondharmonicaspeler Nico Rivers speelt zijn eerste optredens in en rond Boston in 2011. In de jaren daarna brengt hij drie ep’s uit. Hij speelt op veel festivals en besluit in 2016 een groep te formeren. The Black Grass is de uitkomst van veel audities.

De thema’s in de liedjes van Rivers zijn eenvoudig. Uitgaan, alleen naar huis of met het nieuwe vriendinnetje een wandeling maken na het avondje uit. Er is dan veelal een twist in de verhalen. Rivers brengt het meisje naar haar kamer, maar draagt daarbij de laarzen van de duivel in ‘Devil’s Boots’. Niet dat er wordt verhaald over spannende gebeurtenissen, de zanger meldt slechts de laarzen van de duivel! Dat gebrek aan spanning speelt in meer liedjes een rol.

Track ‘Backroads’ opent met een akoestische gitaar. Het nummer explodeert halverwege. De groep zal er in elke zaal of stadion een anthem van maken. Op de plaat houdt de groep zich jammer genoeg in en komt de volledige potentie van het nummer en van The Black Grass niet tot uiting.

‘Misty Nebraska’ is daarna een rustige ballade op gitaar en veegt de spanning weg uit de kamer van de luisteraar. ‘Oildrips’ volgt en is een rustig nummer voor langs de weg.
‘Ty my shoes and kiss my wife.’
Ook in dit nummer gaat de groep niet echt los. In de laatste minuut van de song lijken de gitaristen van The Black Grass de knoppen toch open te draaien, maar ook ditmaal blijft het bij het begin van een eruptie. ‘Unraveling Strand’ is een interlude, een op deze plaat wat onduidelijk intermezzo, maar ook een onverwachte soundscape. Het nummer duurt een minuut maar barst bijna uit elkaar van de potentie en het avontuur.

‘Ghosts’ en ‘The Wheel’ hebben – daarna – hetzelfde manco als veel van de eerdere komposities. Het lijken aanzetten voor optredens in grote clubs of stadions. Nico Rivers & The Black Grass zullen dan alle schroom van zich af werpen en van elk nummer een knallend feest maken. Tiny Death is vooral de aankondiging van spetterende gigs. De bescheidenheid bij het opnemen in een studio mag de groep een volgende keer van zich afgooien. (Broken Silence)