Con Brio, Explorer

Drie jaar geleden had deze kroeg ze al op de korrel. Jeffrey Halford & The Healers drummer en keyboard man Adam Rossi tip de kroeg. “If you want to see a band explode on stage, you should check out Con Brio. It’s not your teacup, believe me I know, just check them out”, informeerde hij. Even later viel hun debuutalbum Paradise (2016) ongevraagd op onze deurmat. Ondanks de lovende kritieken, inderdaad niet ons kopje thee. Toch hebben we de band, gevormd rondom Ziek McCarter, in het najaar van 2015 live aan het werk gezien in Doornroosje in Nijmegen. Conclusie: heb een uiterst strakke mix van soul, rhythm & blues en funk voorgeschoteld gekregen, die werkelijk van het podium af spatte.

Op hun onlangs verschenen nieuwe plaat Explorer heeft de goed geproduceerde retro psychedelische soul en R&B plaats gemaakt voor een wat meer eigentijds toegesneden geluid. Saddle Up, waarmee de plaat opent, opent buitenproportioneel. Je kamer zit compleet vol met geluiden. In het onweerstaanbaar dansbare I Wanne wordt een eerste oogcontact breed uitgemeten. “Ik kan niet ontkennen dat ik je gezien heb. We hebben het vuur in ons ontstoken” Het is een comfortabel nummer met de vraag ik wil, maar hoe zit het met jouw? Proost! Lekker hoor! Misschien wel het mooiste nummer op de plaat is het dromerige soulvolle Body Language.

Amerikanen uit de oost een westkust verdringen zich tegenwoordig om hun muzikale politieke statement af te geven over de ontstane situatie in het Amerika van vandaag. Dylan en Joan Baez inspireerde miljoenen mensen op die manier. Con Brio probeert dit ook te doen met songs als Royal Rage en United State of Mind. Ziek McCarter daarover “When will it end, where do we start?” Conclusie, nee er is in al die jaren niets veranderd in de Noord Amerikaanse samenleving. “” What happened to Change Is Gonne Come?”

Deze ontdekkingsreiziger roept inderdaad meer vragen op dan er antwoorden zijn. De uit San Fransisco afkomstige formatie beschikt over een strakke ritme- en blazerssectie, messcherpe gitaristen, een super vet Hammond geluid en een fantastische zanger. Verwacht weer een mega verschil tussen wat je op de geluidsdrager krijgt voorgeschoteld en hetgeen deze band live gaat uitdragen. Niets mis mee maar wel wetenswaardig, dachten ik zo.