Mean Mary, Blazing

Voor op de hoes staat de ondertitel van deze release. ‘Hell Is Naked’ soundtrack. Alsof de tien nummers op Blazing in een film thuis horen. Bij nadere bestudering liggen de feiten net even anders. Hell Is Naked is een novelle geschreven door Jean en Mary James. Nadat het boek was verschenen, besloot het duo muziek te maken bij de uitgegeven woorden. Mary James schreef het grootste deel van de liedjes, in enkele gevallen hielp broer Jean. Frank James speelt bij veel van de opnames mee op gitaar. De familie James is met elkaar voor een groot deel verantwoordelijk voor de soundtrack van Hell Is Naked.

Hell Is Naked is natuurlijk een wat provocerende, in ieder geval opvallende titel voor een boek. Vragen te over bij het lezen van de naam van de novelle. De tien tracks roepen geen vragen op. Tien keer voert Mary James een groep aan in steeds wisselende samenstelling. Wat blijft is tien maal een track vanuit de countryrock> De James clan met vrienden maakt Americana met veel snaarinstrumenten en heldere stemmen.

Bij elk nummer is een strofe uit de novelle gezet. Bij opener ‘Harlequin’, vooraf gegaan door het geluid van een startende projector (!), worden de volgende zinnen gevoegd.

A friend once told me a woman would run naked into the street to save her baby,
But a man would stop to put on his pants first.
I didn’t buy it – until now.

Ook in dit geval zijn de zinnen prikkelender dan de muziek.

Mary en Jean James hebben zich bij het schrijven van de novelle Hell Is Naked meer vrijheden veroorloofd dan bij het componeren en opnemen van de nummers. Deze tien tracks zorgen niet voor spanning, zijn eerder melancholiek en ademen emotie. Mean Mary is een alleraardigste soundtrack bij een spannend(er) boek. (Woodrock Records)