Michael McDermott Out from Under

Michael McDermott is een man die ooit op zijn 20e een lovend ontvangen debuut afleverde met ‘620 W. Surf’ (1991), hij werd destijds vergeleken met Springsteen (de stem vooral) en Dylan. Helaas ging het daarna behoorlijk mis, zo’n 20 jaar lang was hij bijna fataal verslaafd aan drugs en alcohol. Hij herrees en heeft daarna sinds 2015 een prachtig nieuw oeuvre opgebouwd, twee CD’s van zijn project met zijn vrouw Heather onder de naam The Westies en  een nieuwe solo CD, het prachtige ‘Willow Springs’. En om de stijgende lijn voort te zetten komt hij nu met een sensationeel mooi album, ‘Out From Under’. Net als op ‘Willow Springs’ rekent hij in een aantal songs af met zijn down periode en net als op ‘Willow Springs’ is er sprake van een heerlijke afwisseling, steviger nummers worden subtiel afgelost door mooie ballades. ‘Gotta Get to Work’  is zelfs een soort bluegrass-nummer met mandoline, banjo en dergelijke. Alle 11 songs op de CD zijn van de hand van Michael zelf, behalve zijn zang is hij actief op gitaar, piano, orgel, bas, harmonica en percussie. Zijn vrouw Heather doet regelmatig mee, met begeleidende zang en op de fiddle. Om een voorbeeld te geven van zijn ellende destijds, in het nummer ‘Knocked Down’ zegt Michael: ‘I lived like a dog, slept in the street, I had a home in the bushes, with the rats at my feet. I’ve been so strung out, in dirty hotel rooms, had girls on the pipe all afternoon. I know a thing or two about being knocked down’. Hoe diep kan je zinken.

Maar Michael kwam er bovenop en de hervonden energie van McDermott bevalt mij zeer. De muziek die hij recent laat horen is prachtig uitgebalanceerd en krachtig. Ik herhaal mijn eerdere kwalificatie: uitstekende Americana, prima songs en prachtige zang en begeleiding. (Continental Record Services)