Audun Skjølberg, Last days on Earth

Audun Skjølberg is een Noorse singer-songwriter waar ik niet eerder van hoorde. De een tikje verontrustende titel van het 3de album Last Days on Earth (dat al een poos verkrijgbaar is) past wel bij een Noor met die vele donkere dagen in het jaar, dacht ik aanvankelijk. Maar na beluistering loopt het zo’n vaart niet met de aangekondigde Apocalyps, want de acht liedjes op het album klinken juist licht en energiek, al bezitten de meeste een melancholieke ondertoon. Een treurige, introverte softie is Skølberg echter niet. Hij rockt er behoorlijk op los in het catchy Baby Come On, met gitaarvuurwerk, wat hij nog eens dunnetjes overdoet in het titelnummer. Het liedje begint ingetogen om vervolgens te ‘ontaarden’ in een geluidsexplosie op gitaar, alsof het einde nabij is. In contrast daarmee staat de lieflijk klinkende pedal steel  in Love Song, welk liedje een fijne opmaat is van het slotnummer Walk With Me, een akoestisch pareltje. De songs zijn van een dusdanig grote diversiteit, dat Last days on Earth moeilijk onder één noemer te vangen is, maar evenmin als los zand aan elkaar hangt. Het schijnt dat de platencollectie van zijn ouders – vooral (vroege) jarenzeventig West Coast artiesten – als rode draad diende voor zijn liedjes. Hoe dan ook, melodieuze rock en pop, tere op folk geënte ballades, omzoomd van ‘n psychedelisch randje hier en daar, dat is waar het op neer komt bij The Last Days on Earth. En, Skjøberg heeft op knappe wijze alles zelf ingespeeld en vastgelegd. Indachtig de albumtitel: ‘geniet ervan, nu het nog kan’.(Snaxville Recordings)