Justin Saladino Band, A Fool’s Heart

Canada blijft maar goede bluesmusici en – bands uitspuwen de eerste decennia deze eeuw . Natuurlijk hadden we in het verleden al onder meer David Wilcox, Jeff Healey,  Downchild Blues Band en David Gogo, maar de afgelopen tien jaar zijn daar veelbelovende nieuwe bandsen artiesten als MonkeyJunk,  Steve Hill, Matt Andersen , The Bros. Landreth en Samantha Martin al bijgekomen om er maar een paar te noemen. De 23-jarige uit Montreal afkomstige Justin Saladino is de volgende uit de nieuwe lichting die imponeert met zijn blues.

Het album A Fool’s Heart is de opvolger van de ep No Worries uit 2016. De Justin Saladino Band heeft inmiddels een nominatie voor de Maple Blues Award 2018 op zak voor New Artist of the Year en ook optredens op grote festivals als het Montreal International Jazz Festival en het Tremblant International Blues Festival.  Op hun plaat bestaat de band uit Justin Saladino (gitaar, zang), A.J. Aboud (drums), Félix Blackburn (gitaar), Gabriel Forget (bas), Beatrice Keeler (zang), David Osei-Afrifa (keys), Remi Cormier (trompet, flugelhorn) en Connor Seidel (percussie). De laatste heeft de plaat ook geproduceerd.

In een interview met het online muziekmagazine Diary of a Music Addict (1) zegt Justin Saladino dat hij mede door zijn vader in aanraking kwam met bluesrock via een plaat van Jimi Hendrix. “And it was Jimi that led me to Stevie Ray Vaughan, to John Mayer… all the guitar player/singers that I followed after.” Dat gezegd hebbende wil het niet zeggen dat A Fool’s Heart vol staat met bluesrock. In tegendeel zelfs: het is redelijk smooth en ingetogen blues die te beluisteren valt, naast invloeden van country (‘Mama Said’ en ‘Good Love’), soul (‘Peace with You’) en folk (‘Third Week of June’ ) en zelfs wat funk in ‘Bad Habit’.  Hoewel dit laatste nummer zijn merits heeft, is het toch het minste nummer van de plaat omdat het een breuk is met de sfeer op de rest van de plaat.

En die sfeer op het album is gloedvol en laidback, mede door het warme gitaarspel en de zang van Justin Saladino. Luister maar eens naar de gloeiende gitaarsolo in ‘A Fool I’ll Stay’ en ‘Winter Cowboys ‘ , het lome en broeierige ‘Good Love’ en ‘Put the Hammer Down’,  het opgewekte ‘Take What You Need’ of –  wat mij betreft –  het prijsnummer van de plaat ‘Peace with You’. Deze laatste is een hartstochtelijke soul, doordrenkt met blues.  A Fool’s Heart is een volwassen plaat van een pas jonge muzikant.