Tish Hinojosa, West

De uit San Antonio afkomstige Tish Hinojosa, geboren uit Mexicaanse ouders, denderde de Americana wereld in 1989 binnen met het onovertroffen ‘Homeland’ met daarop eigen songs, zowel in het Engels als in het Spaans gezongen. De productie was in handen van Steve Berlin en in de begeleiding horen we o.m. Marvin Dykhuis (toen nog Marvin Denton – zijn tweede voornaam) op gitaar en achtergrondzang en Gene Elders (Nederlandse roots!) op fiddle en Flaco Jimenez op accordeon. Na een serie mooie en soms uitmuntende CD’s is met haar zestiende CD, ‘West’, een machtig mooi nieuw werkstuk verschenen met zowaar Marvin Dykhuis en Gene Elders in de begeleidende gelederen. Haar voorlaatste CD met eigen songs (‘After the Fair) dateert alweer van 2013 , er was sprake van ziekte en writer’s block, maar met hernieuwde energie schreef Tish de laatste tijd een zestal songs, daarnaast nog een song met zoon Adam en een met Marvin en toetsenist/accordeonist Chip Dolan (behalve als decennialang begeleider van Tish kennen we hem als begeleider van Sam Baker en Jimmy Lafave bij tours in ons land). De vijf covers zijn van Tim Henderson (een juweel, dit ‘Maria Consuela Arroyo’, ooit ook door Tompall Glaser en zijn Brothers op de plaat gezet, deze versie is vele malen mooier), van Lafave (‘Only One Angel’), Michael Martin Murphey (‘What am I Doing Hanging Around’, een vrolijk countrydeuntje met prachtige zang van Marvin en Tish) en een nieuwe song van Dolan, het prachtige ‘Cryin’ Out Loud’ en er is een evergreen aanwezig, het Spaanstalige ‘Perfidia’. De nieuwe songs van Tish zijn ouderwets goed, neem haar subtiele en lieve ode aan haar gitaar, ‘My Good Guitar’: ‘We’ve lived our songs in city bars, in hotel rooms and rental cars. You’ve been my sidekick above it all, my steady friend, my good guitar’.

‘West’ is de terugkeer van een fantastische artieste. Alles op de CD is perfect, de songs, de stemmen van Tish en Marvin en de begeleiders, waarvan ik Martin Muse (Steel gitaar), Glenn Kawamoto (bas) en Rick Richards (drums). Je kan horen dat de heren al jaren regelmatig met elkaar spelen, wat een superstel. De mooiste country-CD van het jaar tot dusver, hij wil maar niet uit mijn speler gaan. Voorlopig met stip op nummer 1 voor 2018. Wie gaat Tish verslaan? Super! (Independent, Tish Records).

‘West’ marks the return of a great artist. Everything on the CD is perfect, the songs, the singing of Tish and Marvin and the music (you can tell these people know each other very well, they often play together). The best country-CD and my number one so far this year, who can beat this one?