Kingsborough, 1544

Het kan snel gaan met een band. Na een flink aantal optredens in de omgeving van San Francisco en twee singels worden de vier muzikanten van Kingsborough bij het verschijnen van debuut 1544 onthaald als helden. In de directe omgeving van het viertal zijn de recensies laaiend enthousiast en worden de zalen waar de groep mag spelen alleen maar groter.

Kingsborough maakt Amerikaanse rock ‘n’ roll. De groepsleden gebruiken graag het woord “urgent”. Billy Kingsborough, Alex Leach, John Whitney en Chris Mangione spelen al wat jaren met elkaar, maar er waren geen releases. Op de podia in kleine kotten wordt de groep een hechte rockmachine. 1544 is het logische resultaat van de inspanningen.

In 2016 worden de eerste rocknummers geschreven die de kwaliteit hebben om mee te nemen naar een studio. De groep vraagt Damien Lewis (Rihanna, The Wood Brothers, Kate Perry) plaats te nemen achter de knoppen en ramt er tien nummers uit.

‘Low Down’ wordt als singel uitgebracht. Na een rustig intro neemt de band de luisteraar mee in een muzikale achtbaan. Na elk couplet wacht er een zinderend en spannend refrein. ‘Subtle Lies’ is de volgende 7”. Opnieuw een nummer met een vette gitaarriff en goed opgebouwde spannende rock. De groep treedt op, krijgt pers en wordt door diverse radiostations opgepikt. Langspeler 1544 beantwoordt aan de hoge verwachtingen.

Tien nummers met splijtende rock ‘n’ roll. Kingsborough is niet op zoek gegaan naar een nieuw geluid, maar maakt het beste van invloeden en eigen creativiteit. Het is gemakkelijk om een rij namen te noemen van groepen die eerder rockmuziek maakten met riffs en af toe een gitaarmuur. Die etiketten plakken we niet op deze jonge groep. 1544 is een prima klinkend rock epos. En overigens ook het huisnummer van het adres waar de groepsleden een aantal jaren met elkaar hebben gebivakkeerd. Breng een bezoekje aan 1544! (Independent)