Gretchen Peters, Dancing With The Beast

Gretchen Peters is in de eerste plaats bekend als songwriter, ze schrijft al liedjes sinds haar tienerjaren. Vanaf het jaar dat ze naar Nashville verhuisde (1988) stijgt haar ster snel, met een mooie ‘Song of the year’ Grammy award  in 1995 als eerste wapenfeit – voor het door Martina McBride gezongen ‘Independence day’. Vele bekende artiesten namen liedjes van haar op. Haar eerste eigen CD verscheen in 1996, ‘The Secret of Life’, waarna tot 2015 (‘Blackbirds’) nog tien andere CD’s volgden plus een duo-CD met Tom Russell. Nu is er ‘Dancing With The Beast’, met als titeltrack een song die zij schreef met de uitstekende singer-songwriter Ben Glover (Belfast, tegenwoordig Nashville), net zoals dat het geval was met de titelsong van ‘Blackbirds’.  Over die CD was ik behoorlijk goed te spreken: ‘Mooi werk van onze getalenteerde songsmith. Ik heb haar nog niet eerder zo goed gehoord en dat mag een compliment heten voor iemand met zo’n staat van dienst’. En die kwaliteit wordt op ‘Dancing With The Beast’ minstens geevenaard zo niet verbeterd. Met toenemend genoegen heb ik naar de elf eigen songs op deze cd geluisterd. Zeven schreef Gretchen alleen, de overige vier samen met Ben Glover (waarvan de opener ‘Arguing With Ghosts’ ook inbreng heeft van Matraca Berg). De van Gretchen bekende mix van pop, folk en country met een gevoelig randje is volop aanwezig. Prettig in het gehoor liggende songs, een prachtig mooie begeleiding met haar sympathieke echtgenoot Barry Walsh (ook de productie, samen met Gretchen en Doug Lancio – ook gitaren en background vocals) in een hoofdrol op toetsinstrumenten. We horen verder onder meer niemand minder dan Jerry Douglas (zijn dobro heerst in meerdere songs), Will Kimbrough (gitaren), Dave Roe (bas), JohnGardner (drums etc.) en Lisa Oliver-Gray, Matthew Ryan en Kim Richey  op vocals. (Proper Records PRPCD148)

Gretchen Peters zorgt tegenwoordig voor constante topkwaliteit, van haar muziek wordt ik helemaal blij, ondanks de wat sombere of liever melancholieke uitstraling.