Tami Neilson, Sassafrass!

Na beluistering van deze langspeler van Tami Neilson is er vooral verbazing. Wat een vreemde titel voor een fijne, swingende en uitdagende release. Daarna blijkt Sassafrass! te staan voor brutaal en energiek en na beluistering van de elf tracks kloppen die etiketten. Opener ‘Stay Out Of My Business’ zet de toon. Het is een compositie geschreven met broer Jay en voldoet aan alle wensen en eisen van de Canadese in Nieuw Zeeland wonende zangeres. Het is swingende muziek uit een nachtclub, waarbij – in gedachte! – Betty Page in uitdagende outfit het publiek meeneemt op een swingende trip.

Tamara Neilson groeit op als een lid van The Neilsons. Ze treedt op met haar ouders en haar twee broers. Tami wrikt zich los van het familiaire juk en brengt in 2008 debuut Red Dirt Angel uit. Tien jaren later is er Sassafrass! Het zesde album. Neilson werkt nog steeds samen met broer Jay en klinkt alsof ze de ideale plek tussen het aanrecht en het podium heeft gevonden. Ze zingt de blues in ‘Smoking Gun’, produceert een langzaam countryliedje met ‘A Woman’s Pain’ en herdenkt in ‘Miss Jones’ zangeres en stijlicoon Sharon Jones.

Op Sassafrass! Is er vooral variatie en veel swingende, zwoele muziek. Tami Neilson is er in geslaagd een tijdloos album te maken. Opwindend, af en toe scheurend tegen het kruis van de luisteraar en in alle gevallen relevant en tijdloos. (Southbound)