Meteen naar de inhoud

The Texas Gentlemen, TX  Jelly

Een voorstellen: The Texas Gentlemen is een fantastisch kwintet uit Dallas en bestaat uit Beau Bedford (hammond ), Ryan Ake (gitaar), Daniel Creamer (toetsen), Matt McDonald  (bas) en  Nic Lee (gitaar).  Met TX Jelly debuteren zij op het New West Records-label. Het album is opgedragen aan The Muscle Shoals Swampers, L.A.’s The Wrecking Crew en The Band. Daarmee is dan ook meteen de muziekrichting aangeduid van deze roots band. Het kwintet heeft al vele muzikanten begeleid met als hoogtepunt de begeleiding van Kris Kristofferson in 2016 op het vermaarde Newport Folk Festival. Zelf zag ik deze geweldige band ook al een paar keer o.a. dit jaar als begeleiders van Tony Joe White in Austin, Texas.

Een zalvend orgeltje klinkt als eerste bij de openingstrack Habbie Doobie. Een gospel?  Nee hoor, al gauw hoor je een Little Feat achtige beat, waarna het nummer verzandt in een langzame psychedelische brei. Vervolgens een heerlijk klinkende song met een New Orleans-piano-beat. Deze track Pain heeft ook nog Beatles achtige trekjes. Pure honky tonk country biedt het lied Gone, geschreven door Paul Cauthen en Dan Dyer, die ook de vocalen voor hun rekening nemen. My Way is een hilarisch klinkende country tearjerker.  Het mooiste nummer vind ik Superstition, geschreven door Daniel Creamer. Een heerlijke West Coast-pop track, die niet zou misstaan op een van de grote albums van The Beach Boys. Liefst 8 minuten duurt de enige cover van dit album namelijk Shakin All Over. Dit nummer van Johnny Kidd &The Pirates krijgt een heerlijk bizar klinkende behandeling van The Texas Gentlemen.  Het album sluit af met een rustige countryballade Trading Point dat vol zit met droge humor.

Hopelijk kunnen wij binnenkort deze fantastische band ook eens in Nederland bekijken!

Scroll To Top