The Slocan Ramblers, Queen City Jubilee

Bluegrass. The Slocan Ramblers spelen bijna klassieke countrymuziek. En country is dan als omschrijving niet afdoende. De vier Canadezen brengen naast zelf geschreven nummers traditionals, traditionele nummers die al vele jaren door muzikanten worden gespeeld. Opener ‘Mississippi Heavy Water Blues’ en afsluiter ‘Riley The Furniture Man’ zijn nummers uit een ver verleden. In de handen van The Slocan Ramblers klinken de songs als nieuw.

The Slocan Ramblers debuteren in 2012 met de langspeler Shaking Down The Acorns. Het viertal treedt veel op in thuisland Canada. Het plaatdebuut staat barstensvol traditionele bluegrass. The Ramblers zijn geschoolde muzikanten, die diep in de muzikale geschiedenis van Canada graven. Drie jaren later verschijnt Coffee Creek. ‘Pastures Of Plenty’ van Woody Guthrie heeft een plek gevonden op de veel geprezen release. Opnieuw verbinden The Slocan Ramblers nummers uit het verleden met nieuwe eigen nummers.

Queen City Jubilee opent en wordt afgesloten met een traditioneel nummer. Daartussen twaalf nummers die door de individuele groepsleden zijn geschreven. Dit derde album laat ‘roots muziek’ horen zoals ‘roots muziek’ moet klinken. Een staande bas, geen drums (!), natuurlijk een banjo en een mandoline en verder veel gitaren.

The Slocan Brothers hebben Queen City Jubilee als een optreden benadert. De nummers passen naadloos bij elkaar,, alsof de groep in een opname de veertien nummers heeft opgenomen. Queen City Jubilee klinkt als een gaaf optreden in een concertzaal die gevuld is liefhebbers van prachtige bluegrass. Op het podium staan vier voorgangers die traditionele muziek uit een ver en mooi verleden verbinden met nieuwe tracks uit 2018. Pet af voor The Slocan Brothers. Na afsluiter Riley The Furniture Man is een ovationeel applaus meer dan terecht. (Independent)