ESOEBO, IV

ESOEBO staat voor Eclectic Selections Of Everything But Opera. Het Amerikaanse duo Chuck McDowell en Gail Burnett nodigt voor de selecties die ze willen spelen, muzikanten uit om mee te werken. Per nummer worden artiesten gevraagd het tweetal bij te staan.

Debuut OSOEBO trekt in 2012 de aandacht, omdat er op het album vele muziekstijlen aan bod komen. Americana, gospel en blues passen prima in de nummers die veelal zijn geschreven door McDowell. Natuurlijk wordt opera daarbij gemeden. De tweede release Live And Overboard is bijna logisch een live opgenomen langspeler. De rootsmuziek van het duo komt sterk over als er zo direct mogelijk opnames worden gemaakt.

In 2015 verschijnt The Journey. De reis die het McDowell en Burnett ondernemen verdient een document, het verhaal van een verrassende carrière is vastgelegd.

Het heeft even geduurd voor opvolger IV klaar was. Tien nummers op dit vierde album van OSOEBO en het begin is overdonderend sterk. In opener ‘Hardwire For Trouble’ verhaalt McDowell over het scheppingsverhaal. Het verhaal over de appel en een slang is nog steeds relevant. Negen nummers verder adviseert de zanger de luisteraar niet meer te lijden onder de voortdurende opeenvolging van problemen, maar een flinke korrel zout op de dagelijkse malheur te scheppen.

Ameicana en gospel zullen zelden zo sterk zijn gecombineerd als in Hardwire For Trouble, een song die direct bij de luisteraar in de hersenpan gaat zitten.

Hardwire For Trouble.
It´s in my DNA.

Het is een simpele en alles zeggende tekst.

Dit vierde album van OSOEBO begint fantastisch en vlakt naar het einde toe met nummers als ‘A Little Bit Like Saint Paul’ en ‘The River’ iets af. Er passen wel zes of zeven van deze songs in een dozijn! Al met al is IV een sterke release van een in Nederland nog wat onbekend duo. ESOEBO is de moeite van een bezoekje waard! (Knot Reel Records)