Meteen naar de inhoud

Will Stewart, County Seat

Misschien is Will Stewart wel een rijzende ster aan het Americana firmament van countrymuziek, las ik op een Amerikaanse muzieksite. Daar én hier, het zou zo maar kunnen, denk ik na een aantal beluisteringen van het debuut County Seat, een mini-album van onder de dertig minuten van deze doorwrochte singer-songwriter uit Birmingham, AL. Sinds kort woont hij daar weer, na een aantal jaren zijn geluk beproefd te hebben in Nashville, TN. Hij wou weg indertijd, maar is blij weer thuis te zijn in het besef dat zijn geboortestreek nog niet zo verkeerd is, als aanvankelijk gedacht. Deze hernieuwde blik heeft hij verwerkt in een negental songs, dat bij elkaar genomen een ode is aan zijn homeland. Hele mooie liedjes zijn het. Sommige zijn (ultra)kort zoals Otis in the Morning, een vluchtig verwaaid instrumentaaltje dat dient als intermezzo, te midden van licht elektrisch geladen countryrockers en dromerig wiegende ballades. En qua begeleiding variërend van losjes tot sterk jengelende, open gitaarlijnen; niet al te heftig jankende pedal steelklanken; subtiel bas- en drumwerk en de fraaie aanleunende zang van Janet Simpson tegen dat van melancholie doorweekte stemgeluid van Stewart. Zijn timbre heeft wel wat weg van die andere Stewart (Al) en ook van Nels Andrews, van wie laatstgenoemde de meeslepende songs beïnvloed lijkt te hebben.

Fraaie, toegankelijke liedjes staan er op dit veel te korte album, dat wat mij betreft snel een volwaardige opvolger mag krijgen. (Cornelius Chape)

Scroll To Top