Dayna Kurtz, Here Vol.2

Het is al meer dan 15 jaar geleden dat de singer-songwriter Dayna Kurtz de Nederlandse muziekwereld wakker schudde met een ongemeen mooi en emotioneel klinkend  album Postcards From Downtown. Dayna is populaire in Nederland, maar in de VS wil het maar niet lukken, Waarschijnlijk is zij (gelukkig?) te eigenzinnig om de muziek-wetten van de Amerikaanse muziek-scene te volgen.  Twee jaar geleden maakte Kurtz in Nederland een uitgebreide toer, waarvan opnames zijn gemaakt. Het live-album  Here Vol.1 was het gevolg hiervan. Het verscheen vorig jaar op de markt en nu ligt er  deel 2 op mijn tafel ter bespreking.

Het album opent met het nummer Another Black Feather. Meteen valt die geweldige powervolle stem van Dayna op, die nog meer tot haar recht komt door de minimale begeleiding. Dayna, zelf op de akoestische gitaar,  krijgt alleen ondersteuning van haar muzikale maatje Robert Maché (elektrische gitaar en mandoline).  Vervolgens hoor ik een van haar bekendste liedjes, namelijk Somebody Leave The Light On. Van Dayna’s laatste album Rise And Fall zijn twee tracks opgenomen:  You’re Not What I Need (But You’re All What You Want) en It’s How You Hold Me. De 8 liedjes klinken kraakhelder en dat is een verdienste van sound engineer Randy Crafton.  Mijn favoriete nummers zijn Monroe (met fraai mandoline spel van Maché) en het bekende droomliedje Venezuela.

Het door R & B-zanger Johnny Adams bekend geworden lied Reconsider Baby heeft Kurtz al eens eerder live opgenomen, maar deze bewerking klinkt beslist niet overbodig. Het album wordt afgesloten met een andere cover namelijk Tom Waits’ song Talking At The Same Time.

Dit live-album kan ik een ieder aanraden die van emotierijke muziek houdt, gezongen door een vrouw met een prachtige volle stem.