Meteen naar de inhoud

Lon Eldridge & Steven Troch, Cool Iron

Mechelen en Tennessee op een podium. Steven Troch uit België is de meester op de mondharmonica en Lon Eldridge is een doorgewinterde gitarist en komt vanuit Amerika regelmatig naar Europa. Zet deze twee muzikanten op een podium en er ontstaat magie.

De twee ontmoeten elkaar in 2015 in de N9 Club in Eeklo, België. In een kleedkamer zet Eldridge ‘Take The “A’ Train’ in en Troch pakt een mondharmonica voor een eerste legendarisch duet. De toevallige ontmoeting leidt tot een gezamenlijk tournee in 2017. Het duo trekt langs een vijftiental zalen en produceren Cool Iron. Twee van de tracks zijn live opgenomen in Kafee Zapoi, een club in Mechelen. De overige zeven tracks zijn het resultaat van sessies in Tub Thumper Records Studio in Nederland.

Natuurlijk is het duo diep de muzikale geschiedenis ingedoken. ‘Kind Hearted Woman Blues’ en afsluiter ‘Traveling Riverside Blues’ van Robert Johnson, de man die zijn ziel aan de duivel verkocht, zijn bijna logische keuzes. Oude, doorleefde blues gespeeld door muzikanten die heden en geschiedenis kennen. ‘Wished I Was In Heaven Sitting Down’ van Fred McDowell is een prachtig traditionele blues.

Negen nummers in totaal op dit muzikale document. Het door Troch geschreven ‘Sunday Morning Waltz’ past prima bij de uit de geschiedenis geplukte tracks. ‘Leavin’ My Blues With You’ van Lon Eldridge bewijst dat er anno 2018 nog steeds frisse blues wordt geschreven. De tracks vallen geen moment uit de toon, sluiten zelfs perfect aan bij de grote meesters uit vervlogen jaren.

Cool Iron is een met veel liefde en vakmanschap gemaakt album. Voor de liefhebber van blues uit 2018 en de luisteraar die diep de geschiedenis in wil duiken is deze langspeler een verplichte aanschaf. (Tub Thumper Records)

Scroll To Top