Charley Crockett, Lonesome as a Shadow

De uit Zuid-Texas afkomstige Charley Crockett schrijft liedjes van nog geen drie minuten. Bewust. Een overblijfsel uit de periode waarin hij als straatmuzikant actief is in o.a. New Orleans, New York, Parijs en Marokko. “Meer liedjes leveren nou eenmaal meer geld op. Als er niets in de koffer valt, valt het liedje uit het repertoire”, aldus Crockett.

Met die instelling trekt hij liftend en illegaal trein reizend door stad en land, om zich als muzikant te bekwamen en zich te ontworstelen aan de problemen uit zijn jeugd. Gepokt en gemazeld belandt hij uiteindelijk weer in Zuid-Texas, toegerust met de nodige muzikale bagage en ervaring. In 2016 debuteert hij met het country/swing /blues-gerichte A Stolen Jewel, gevolgd door Lil G.L.’s Honky Tonk. (beide alleen als download beschikbaar). Het slotnummer van laatstgenoemde plaat heet I Cast a Lonesome Shadow, dat ter inspiratie zal hebben gediend voor zijn recente release Lonesome as a Shadow. Die levert een dozijn liedjes en duurt inderdaad nog geen dertig minuten. In vergelijking met de voorgangers bedient Crockett zich hier van een veel bredere range aan stijlinvloeden. Het geheel laat zich dan ook als een heerlijk kruidige kruisbestuiving van tex-mex, country swing, soul, New Orleans-jazz, rhythm & blues, cajun en rock ‘n’ roll beluisteren, mede dankzij de uitstekende begeleidingsband, waarin met name blazers en orgels excelleren. Zeer gecharmeerd ben ik van Crockett’s melodische en buigzame tenor die zijn liedjes luchtig houden. Om die reden vooral roept hij naar mijn gevoel niet de figuur op van iemand die zich Lonesome as a Shadow voelt. Maar juist als die van een ontspannen crooner die het publiek, met fantastische eigen werk, prettig laid back amuseert in een virtueel decor van de jaren vijftig. (Thirty Tigers)