Ross Cooper, I Rode The Wild Horses

Magazine Rolling Stone zet Ross Cooper bij de tien artiesten die in 2018 in de gaten moeten worden gehouden. Debuut Give It Time van Ross Cooper verschijnt in 2014. Op de langspeler laat hij horen een artiest te zijn die het leven onderweg heeft meegemaakt. De Amerikaan reist naar rodeo’s, rijdt wilde paarden en laat zich van stieren ruggen gooien. Zijn carrière in de rodeo wordt gedwarsboomd door een knieblessure, maar hij heeft genoeg meegemaakt om verhalen in zijn composities te gieten. Vier jaren na 2014 is er een nieuw album en het advies aan de lezers van Rolling Stone.

Als kind heeft Cooper piano- en gitaarles. Hij schrijft zijn eerste countryrock songs op jonge leeftijd. Veel later schrijft hij naast het werken in de rodeo liedjes. Cooper is een liefhebber van John Prine en Guy Clarke en gebruikt deze invloeden graag.

I Rode The Wild Horses opent met het titelnummer.

I ain’t got much to show,
But I rode the wild horses.

In het titel nummer maakt Cooper zijn afkomst duidelijk. Zijn carrière in de rodeo is voorbij en hij gaat optreden in zalen gevuld met bezoekers die zijn muziek willen horen. Het nummer is de opmaat naar een prima countryrock album.

Cooper maakt deel uit van de muziekscène in Nashville. Hij heeft een flink aantal vrienden gevraagd om mee te doen op ‘I Rode The Wild Horses’. Robert Ellis, n Andrew Combs en Rayland Baxter helpen muzikaal, Paul Cauthen schreef mee aan ‘Old Crow Whiskey And A Combread Moon’.

Cooper meldt in het begeleidende schrijven dat hij een album heeft gemaakt, dat onderweg is ontstaan. Zoals hij tijdens de rodeo’s op zijn gitaar bleef spelen, zo blijft hij tijdens het reizen naar podia componeren. In zijn muziek zijn de kleine geneugten van het onderweg zijn te vinden. De paarden- en stieren temmer geniet van ontmoetingen, is nieuwsgierig naar plaatsen, waardeert een goede maaltijd en is dankbaar dat er mensen naar zijn shows komen.

En dat is bij beluistering van I Rode The Wild Horses logisch en terecht. Ross Cooper verdient een goede distributiemaatschappij. Dit debuut moet in elke goede platenwinkel te vinden zijn. (Independent)