Birds of Chicago, Love in Wartime

Sinds 2013 zijn ex-Po Girl Allison Russell en levenspartner JT Nero (aka Jeremy Lindsay, ex-JT and the Clouds) de ‘Birds of Chicago’. Onder eigen beheer verschenen  de CD’s ‘Birds of Chicago’, ‘Live From Space’ en ‘Real Midnight’. Doordat het succes steeds grotere vormen aannam bood toplabel Signature Sounds een contract aan. Begin 2017 werden zoveel nummers opgenomen dat dit eerst de prachtige EP ‘American Flowers’ en nu het verrassende ‘Love in Wartime’ opleverde. Wie de Birds in ons land in actie heeft gezien afgelopen april heeft kunnen constateren dat Allison en JT enorm zijn gegroeid in expressie en muzikaliteit. Meer rock, meer soul, betere zang (met name JT is enorm gegroeid!), ik had in tijden niet meer zo’n gaaf concert meegemaakt. Van de liveband van april is alleen vaste bassist Chris Merrill op de CD te horen. Daarnaast horen we vooral makkers van JT, zijn vrienden uit The Clouds (Drew Lindsay op piano en keys plus Dan Abu-Absi op ritmegitaar) en natuurlijk JT op zijn akoestische gitaar en Allison op banjo en clarinet.  De 11 songs zijn van de hand van JT, met in drie nummers hulp van Allison en in een van Merrill. Hoogtepunten op de in zijn totaliteit geweldig expressieve CD zijn ‘ Try’, ‘Roll Away’, ‘Baton Rouge’ (deels in het Frans gezongen, over de zware overstroming in die stad in augustus 2016 en met een prachtige solo op clarinet) en ‘Superlover’. Extra vermelding verdient het vrolijke korte instrumentale intro, ‘Intro: Now/Sunlight’.

Birds of Chicago is een duidelijke blijver in het genre en kan nog jaren mee, gezien hun constante hang naar verbetering, waarin zij prima slagen. Heerlijke hedendaagse Americana met een gouden randje. (Signature Sounds Recording).