The Mulligan Brothers, Songs for the Living and Otherwise

The Mulligan Brothers leverde de afgelopen jaren een tweetal sublieme albums af. Toch stapten het viertal, met enige aarzeling, pas begin 2016 het vliegtuig in om ons land aan te doen. De muziek werd meteen opgepikt door DWDD en het succes van hun tweede plaat Via Portland kon in ons land niet meer stuk. Hoewel ze het op hun eigen website niet vermelden, was het vorig jaar verschenen, Live From The Netherlands een logisch gevolg.

Begin deze maand brachten frontman Ross Newell (gitaar en lead vocals), Greg DeLuca (drums), Ben Leininger (bas) and Melody Duncan (vocals, violin, piano) hun nieuwe CD Songs For The Living and Otherwise, geruisloos uit. Zegt het maar meteen de CD opent meteen met het beste nummer op deze plaat. The Deal is een liefdes liedje waar het woord niet een keer valt. “Straten van goud redden mijn ziel niet”, zingt Newell. “ik wil hiermee zeggen dat ik verlieft kan zijn zowel in goede als slechten tijden. De liefde is groter dan wat ik ooit geleerd heb”, voegt hij daaraan toe. Even later doen Greg DeLuca en Melody Duncan, in de liedjes Possession in Gm en The Basement, hun vocale duit in het zakje. Het is een heerlijke afwisseling die je al zag aankomen tijdens diverse live optredens in ons land. Puike baspartijen in Ghost Town. Leininger’s handmade suitcase bas klinkt in elk liedje op deze plaat door. Trina Shoemaker mixte de plaat een voegt waarde toe, luister maar eens naar I Need To Get Out. Het hip hoppende goed gezongen liedje is de uitsmijter van deze donkere maar tocht vreugdevol overkomende plaat.

Songs For The Living and Otherwise voldoet volledig aan de verwachtingen. Geen hoog draverij en muzikaal netjes binnen de lijnen ingekleurd. Melody Duncan doet het vertrek van violist en zanger Gram Rea vergeten. Ross Newell’s oprechte stemgeluid haalt bij de meeste liedjes een innerlijke beleving op. Bij sommige daarvan komen ze spontaan bij je op bij andere pas na meerdere draaibeurten. Muzikale herbelevingen, tijdens de groei zegt volgens mij iets over de houdbaarheid van Songs For The Living and Otherwise. (Southern Routes Records)