Wade Bowen, Solid Ground

Eerlijk gezegd vind ik de countryrock van de uit Waco, Texas afkomstige Wade Bowen maar lala. Laat ik het zo zeggen, het heeft een nogal hoog testosterongehalte. Maar over het zevende album Solid Ground stel ik mijn mening bij, omdat het een evenwichtige mix van lekkere, ontspannen liedjes bevat, die uitstekend voldoet tijdens een autoritje van een uurtje of zo. Een oprecht gemaakt album, waarover Bowen zelf zegt dat-ie niet langer alles in het werk stelt ‘groot’ te worden in de muziekmakerij, maar dát te doen wat hij eigenlijk echt wil: aansprekende, uit het leven gegrepen liedjes schrijven die ‘m na aan het hart liggen. Welnu, deze andere benadering levert een prima plaat op, te beginnen met de onweerstaanbaar Crazy Horse-achtige gitaarrif van Couldn’t Make You Love Me, als energieke opener. Die krijgt een subtiel akoestisch vervolg met het in Mexicaanse sferen gehulde liedje Day of the Dead die de luisteraar trakteert op mooi akoestisch gitaarwerk, vrolijk schetterend Mariachi-trompetjes en uitbundig zingend accordeon. Het klagelijk en vurig gezongen So Long 6th Street – de naam van een kroeg in de beroemdste straat van Austin, Texas – gaat over zijn mislukte poging vaste grond onder de voeten te krijgen in de Music Capital of the World. Zoete jeugdherinneringen haalt Bowen op in de meeslepende rocksong Acuna, een Mexicaans grensplaatsje waar de meisjes zijn, in de tijd dat hij woont en studeert in Lubbock. De hier genoemde liedjes representeren de uitstekende kwaliteit van het elf liedjes tellende  album.

De meeste nummers heeft Bowen samen met anderen geschreven, onder wie Keith Gattis (ook gitarist en producer) en Andrew Combs. Voor liefhebbers, zoals ikzelf, van het repertoire van het ter ziele gegane Cross Canadian Ragweed en het springlevende The Departed ( o.l.v. Cody Canada, Bowens zwager), zorgt deze Red Dirt-americana voor plezierig luistergezelschap en niet slechts voor in de auto.