Cold Tone Harvest, After You

De eerste full length studioplaat van de Amerikaanse alt country en Americana band is geen album dat zich laat doorgronden na een paar keer draaien. De melancholische teksten over thema’s als verlies, dood en liefde, veelal gevat in schilderachtige, bijna hallucinerende beelden, maakt dat de plaat in combinatie met de soms ijle muziek niet makkelijk te ‘pakken’ is in een paar draaibeurten. Maar voor wie het geduld en de rust heeft, wordt na onderdompeling in de plaat beloond met schurende en schitterende nummers.

Cold Tone Harvest komt uit Michigan, USA, en was na de eerste jaren na oprichting een trio. De band bestaat nu uit Andrew Sigworth (gitaar, zang), Ozzie Andrews (bas, banjo), Brian Williams (drums, banjo) en Anthony Pace (dobro, gitaar, lap steel). After You is tot stand gekomen dankzij een succesvolle crowdfunding via Kickstarter (zeg maar de Amerikaanse versie van Voordekunst). Op de plaat wordt de band bijgestaan door Erin Zindle (viool, zang), Jay Lapp (mandoline), Chris Dupont (gitaar, zang, keys), Christina Futado (cello) en Tom Sigworth (trombone).

Alle nummers op het album zijn geschreven door Andrew Sigworth, behalve ‘Adeline’ dat geschreven is door Anthony Pace en ‘Out on the Weekend’ dat een cover is van Neil Young. After You neemt de luisteraar mee op reis en doet dat met nummers die variëren van uptempo tot bijna kaal en weemoedig. Het zijn niet altijd de meest opbeurende verhalen die de luisteraar bereiken op de reis, zoals blijkt uit bijvoorbeeld de zinsnede ‘So I hold on / too much is going wrong’ uit openingsnummer ‘Frozen Ground’ waarin een schitterend jankende lap steel te horen is. Lichter van toon en meer uptempo zijn ‘Out on the Water’, ‘Adeline’ , ‘Stealing Roots‘ en ‘Daniel’.

Ronduit pijnlijk tot op het bot – door het thema, de tekst en ook de ijle muzikale begeleiding – zijn ‘After You’ over de overleden broer van Sigworth en ‘Wake Me’ dat opgedragen is ter herinnering aan een vriendin van de band. Kippenvel nummers die branden van emotie en intensiteit. Ook mooi hartstochtelijk is de Neil Young cover van ‘Out On The Weekend’. Een geslaagde versie met prachtige samenzang en wederom een glansrol voor de lap steel. ‘Hold On’ is het minste nummer van de plaat. De song komt niet van de grond, mede door de drum in militaire stijl en de trompet die niet helemaal op zijn plaats is. Ook na herhaaldelijk draaien past deze song niet helemaal op de plaat.

After You is een album dat je niet meteen doorhebt na beluisteren. Maar geef het een aantal draaibeurten en de schilderachtige songs en prachtige muzikale begeleiding groeien op je in.