John Prine, The Tree Of Forgiveness

Vele Americana-liefhebbers kijken vast uit naar het Paradiso-concert op 10 augustus van de Amerikaanse troubadour John Prine.  Zo vaak komt hij immers niet langs en de jaren beginnen te tellen. John Prine is inmiddels 71 jaar oud. Zijn laatste album met nieuwe songs dateert al weer van 2005: Fair And Square.  Nu 13 jaar later ligt er opeens een schijf met nieuw materiaal getiteld The Tree Of Forgiveness.  Tien nieuwe liedjes die John schreef met vooral Nashville-veteraan Pat McLaughlin en Dan Auerbach.

Het nieuwe album opent met een country honky tonk song Knockin’On Your Screen Door.  Dan valt meteen op dat de stem van John Prine flink te lijden heeft gehad door zijn strijd tegen de kanker. Producer David Cobb houdt de muzikale omlijsting van de liedjes heel sober.  Jason Isbell (gitaar), Amanda Shires (viool), Pat McLaughlin (mandoline) en Jason Wilber (gitaar) zijn onder meer actief als begeleiders.  Egg & Daughter Nite, Lincoln Neraska, 1967 (Crazy Bone) is een van de meest geslaagde nieuwe liedjes. Het geeft een mooi nostalgisch inkijkje van een klein stadje: When The farmers come to town, And they spread them eggs around, and they drop their daughters down, at the roller rink. Een prachtig liefdesliedje is Boundless Love: Sometimes my old heart is like a washing machine, it bounces around until my soul comes clean, zingt John Prine met passie.  Het nieuwe album eindigt met een typische John Prine song: When I Get To Heaven. Daar wacht hem een heerlijke cocktail met wodka en ginger ale een een sigaret van 9 mijlen lang.  Hij zal er een club openen genaamd The Tree Of Forgiveness: a place where Prine will forgive everybody, ever done me harm…