Track Dogs, Kansas City Out Groove

Tijdens het intro van opener ‘The Deep End’ grijpen de vier muzikanten van Track Dogs de luisteraars bij de kragen. De dansvloer lonkt en moet betreden worden. Binnen dertig seconden staat diezelfde vloer in brand. Trompetgeschal wordt een ratelend ritme en dansen is de overgebleven manier van bewegen. Het viertal van Track Dogs opent het album Kansas City Out Groove overdonderend.

Track Dogs zijn neergestreken in Spanje. De vier muzikanten hebben wortels in Ierland, Engeland en Amerika. De liefde voor de Spaanse muziek houdt de groep in Zuid Europa. De groep kiest voor blazers in plaats van gitaren, mengt een flinke scheut Mexicaanse muziek door de eigen nummers en omarmt de mariachi.

In 2011 verscheen debuut Track Dogs. Vier jaren later was er All Roads. Serenity Sessions was in 2016 vooral een live opgenomen album en het ideale visitekaartje naar optredens van de groep.

Kansan City Out Groove is opgenomen in de Playground Studio in Spanje. De groep heeft geprobeerd de sfeer van een optreden naar de studio te halen. Er is niet eindeloos met computers geëxperimenteerd, de muziek is op analoge tape vastgelegd.

Elf nummers op dit album en alle keren slaagt de groep er in de luisteraars in beweging te krijgen. Na het overdonderende ‘The Deep End’ wordt er even gas teruggenomen in ‘Dead To Rights’. Voor ‘Gonna Get My Way’ is assistentie gevraagd van The Barefoot Movement De violen en de mandoline passen perfect bij Track Dogs.

Het zijn Amerikaanse thema’s die de groep in Spaanse muziek vangt. ‘A Lucky Man In Kansas City’ en ‘Everything Went South’ zijn veelzeggende titels. In ‘Papa Joe (Life On All Fours)’ citeert de groep uit het nummer van The Sweet. De glamrock van de Engelse groep past naadloos bij Track Dogs. Een vermelding van de in de jaren zeventig succesvolle groep ontbreekt en dat is een opvallend en slordig detail.

Track Dogs maakt met Kansas City Out Groove opnieuw duidelijk liefhebbers van muziek te zijn. Deze vierde langspeler is daar een overtuigend bewijs van. (Mondegreen Records)