Caleb Caudle, Crushed Coins

Caleb Caudle uit North Carolina heeft al enige albums op zijn naam staan, wanneer hij met het in 2016 verschenen countryalbum Carolina Ghost – in de slipstream van onder meer Sturgill Simpson – zijn neus serieus aan het venster drukt. Een solide plaat, daar niet van, maar het stevige gelegde accent op traditionele countrymuziek, tja het is niet echt mijn smaak. Dan bevalt opvolger Crushed Coins me een stuk beter. Countryinvloeden zijn er nog wel op te horen natuurlijk (pedal steel, fiddle), maar die zijn dit keer beter gedoseerd en subtieler verweven in de beduidend meer dynamische arrangementen en productie, waarin Jon Ashley (o.a.War on Drugs) – naast Caudle – een voorname rol heeft gehad. Dat heeft geleid tot een uitstekend eindresultaat. Elf afwisselende, melodierijke liedjes zijn er te beluisteren, omgeven van een licht melancholieke sfeer dankzij vooral Caudle’s erg fijne stem en door soulvolle achtergrondzang van enkele dames. Daaromheen is er de pakkende en vakkundige begeleiding, die de liedjes – van boeiende elektrische countryrock tot aan bitterzoete liefdesballades, vloeiend in elkaar laat overgaan. Caudle heeft gevoel voor mooie melodieën en blijkt eveneens een getalenteerd tekstschrijver van mooie metaforische teksten, die vrijwel allemaal gaan over de liefde of beter gezegd: over zijn eigen geliefde, die hem als steun en toeverlaat op het goede pad houdt. Of zoals ik ergens las: “ Caudle’s teksten op Crushed Coins zijn gewoon een open liefdesbrief aan zijn vrouw”. Een van de betere releases van 2018. (eigen beheer)