Laurence Jones, The Truth

De Engelse blues-muzikant Laurence Jones gooit het op zijn nieuwe album over een hele andere boeg. Zijn band heeft een nieuwe bezetting en bestaat nu uit Phil Wilson (drums), Greg Smith (bas) en Bennett Holland (toetsen).  In navolging van Laurence’s helden als John Mayer, Eric Clapton en Jimi Hendrix  kiest hij voor een ruimer kader voor zijn muziek dan alleen de blues(rock).  The Truth is inmiddels Laurence’s vijfde album en dat is toch wel bijzonder als je pas 26 jaar bent. Dit album kwam vorig jaar al op de Amerikaanse markt. Er staan 10 tracks op en die duren niet langer dan 4 minuten. De muziek klinkt een stuk toegankelijker. Er heeft een verschuiving plaatsgevonden van de pittige bluesy rock naar de meer melodieuze poprock.

The Truth opent met een song vol gruizige gitaarklanken.  What Would You Do is een lekkere meezinger en een uitstekende opener. De volgende drie tracks zijn meer gemaakt voor die verfoeilijk lelijk klinkende Amerikaanse FM-radiostations. Nietszeggende songs met vervelende harmonieuze backing vocals. De liedjes gaan vooral over de liefde zoals Hold me close, don’t let me go, hold me close, you’re all I know. Give Me Your Time beschikt over een stevige beat en wat vooral op dit album opvalt is dat de zang van Laurence Jones beter klinkt dan ooit. Het titelnummer The Truth is een mooie ballade met een mooie samenwerking tussen de zachte klanken  van toetsenist  Bennett Holland en het gruizig gitaarwerk van Jones. Datzelfde geldt ook voor het rustige Take Me dat opvalt door de reggae-achtige beat. In het funky Gone Away gaat Laurence nog eens ouderwets tekeer met felle Wahwah-gitaarklanken. De mooiste track vind ik Can’t Go On Without You.  Het heeft een heerlijk laid back (Santana-achtig)  bluessfeertje, geschikt  voor de late uurtjes.

Het valt te prijzen dat Laurence Jones zijn muzikale grenzen verlegd. De toekomst zal uitwijzen waar dat toe leidt. Ik als oude knorrepot kijk uit naar zijn volgende album met 5 bluestracks van 15 minuten vol met gruizig gitaarwerk.