Markus Rill, Getting Into Trouble

De Duitse singer-songwriter Markus Rill wordt door de muzikale grootheden van deze aarde graag en veel genoemd. Tom Waits en Bonnie Rait prezen zijn liedjes aan en hij speelde met Townes Van Zandt. Voorwaar niet de minste namen.

Al meer dan twintig jaren componeert de in Frankfurt geboren Duitser zijn bedrieglijk eenvoudig klinkende nummers. Rill maakt liedjes in drie en nog wat minuten en in die nummers vertelt hij kleine verhalen. In ‘Eye For An Eye’ gaat het over klasgenoot Buddy, die een talent voor problemen had. Liefdevol vertelt Rill over zijn vroegere vriend. Alles in het gemakkelijk klinkende ritme van de rock ‘n’ roll. Markus Rill debuteert in 2001 met Nowhere Begins. Hij maakt rockmuziek en de doorleefde stem van de nog jonge Duitser valt op. “Een stemgeluid ergens tussen Bruce Springsteen en Bob Dylan,” zo valt er lezen in de recensies. The Hobo Companion was drie jaren later een verzamelaar met radio-opnames, akoestische demo’s en covers van Townes Van Zandt, Steve Earle en Gillian Welch. De jaren daarna produceert Rill met regelmaat langspelers. Hij noemt zijn groep The Troublemakers. Dream Anyway in 2016 was de laatste productie. Natuurlijk speelt hij de nummers in elk kot, bars en op alle podia in Duitsland.

Getting Into Trouble verrast geen moment en is meer dan prettig herkenbaar. Elf nummers op de release. Rock ‘n’ roll, verhaaltjes en in ‘Jenny’ een poging om wat tranen te trekken. Het klinkt vertrouwt en verveelt geen moment. Bij de release is een tweede schijf gevoegd. 20 Years Of Gunslinging is – weer – zo’n wonderlijke compilatie waar Markus Rill patent op heeft. Elf nummers die eerder verschenen op EP’s of het prachtige etiket rarity verdienen. Niet alle nummers zijn van grootste kwaliteit, maar als gratis bijgeleverd schijfje is 20 Years Of Gunslinging een aardig presentje. Genoeg te ontdekken voor de fans van een van de best rockende Duitse muzikanten. Markus Rill komt met de release van Getting Into Trouble geen moment in de moeilijkheden. Hij bewijst opnieuw zijn klasse. (Blue Rose Records)