Josh T. Pearson vermaakt het publiek en zichzelf

Bitterzoet, Amsterdam, 27 mei 2018: Josh T. Pearson staat voor Bitterzoet. Hij geniet van het mooie weer, neemt graag een trek van een aangeboden joint en signeert een promo van zijn laatste langspeler The Straight Hits! Een klein drie kwartier voor het optreden zoekt hij zijn fans op. Hij wil de juiste datum op het hoesje zetten. “What is the date? Let’s check the oracle.” Hij pakt zijn mobiel en komt uit op 27 mei.

Pearson opent het optreden met ‘Straight To The Top!’ “That was the first time we played this song in Amsterdam. We’re sounding like a band,” vertelt hij. Josh T. Pearson is op pad met drie muzikanten en introduceert zijn begeleiders als The Dentalists. Op het tweede nummer kan worden gedanst, vervolgt hij.  “You’re allowed to dance. I’ll show you the steps. Long. Long, short.” Het is duidelijk. De Amerikaan is als een vis in het water op het podium en vermaakt het publiek en zichzelf met zijn countryrock.

Pearson is in grootse vorm en dat is weleens anders geweest. De Texaan kwam voor de promotie van zijn solodebuut Last Of The Country Gentlemen in 2011 naar Amsterdam. Naast een optreden in het kerkgebouw De Duif is er op 19 mei van dat jaar een instore in Concerto in de Utrechtsestraat. Pearson slentert de winkel binnen en beweegt zich tussen het publiek. Hij plukt aan zijn weelderige baard en gaat op zoek naar zijn gitaar. Hij prevelt af en toe teksten. Uiteindelijk krijgt hij zijn instrument aangereikt en speelt wat nummers van zijn debuut. Pearson houdt zich niet aan een podium. Hij zwerft door de winkel, breekt nummers af en begint gesprekjes met bezoekers. Het optreden is opmerkelijk en een gebeurtenis om niet snel te vergeten.

Josh T. Pearson is jarenlang frontman van Lift To Experience. Het trio brengt in 2001 ‘The Texas Jerusalem Crossroads’ uit. De release wordt in 2017 opnieuw uitgebracht. Lift To Experience maakt psychedelische rock met veel verwijzingen naar geloof, hoop, liefde en de zelfkant van het leven. Na succesvolle jaren verdwijnt Pearson in de vergetelheid. Hij kiest voor een kluizenaarsbestaan. Op het podium van Bitterzoet zegt hij al die jaren nummers te hebben geschreven.

“Get out of here,” zegt hij schertsend tegen zijn begeleiders. Pearson speelt een aantal nummers solo. Hij beweert dat de groep nog maar tien dagen bij elkaar is en nog niet alle nummers van The Straight Hits! kan spelen. “Yes, some things have changed. The beard is gone. I haven’t seen my face in fifteen years.` Applaus uit de zaal volgt. `Yes, models are people toe,` voegt hij grappend toe, `ladies you still have a chance.`

´Straight At Me´ is de eerste singel van The Straight Hits! Het album is geen verzameling hits, maar een release met in de titels van de tien nummers het woord ´straight´. De clip van Straight At Me is hilarisch. Pearson loopt in een lege bar een podium op en stelt zichzelf voor. “I’m Josh T. Pearson. Thank you all for coming.” De medewerkster achter de bar kijkt verveeld op. Voor de bar hangt een man slapend in zijn stoel, zijn hoof steunt op een leeg glas. “This song goes out to all the lovers in the world,” voegt Pearson toe. Volgt een onnavolgbaar visueel verhaal vol revolvers, achtervolgingen en liefdesverklaringen.

In Bitterzoet is de sfeer uitstekend. Pearson vermaakt het publiek met liedjes en grappen. “Song or joke?” vraagt hij. Het publiek vraagt om een grap en Pearson verliest zichzelf in een dolkomisch verhaal over ezels en geiten. “I never fucked a goat,” haast hij te zeggen, “we just made love.” De band wordt teruggevraagd op het podium. Pearson zet “the greatest lovesong ever written” in. “The girl dumped me,” sneert hij voor de eerste akkoorden van ´A Love Song (You Set Me Straight)’. De band speelt het psychedelische rocknummer vol overgave. ‘Yer Feet’ wordt aangekondigd. “Neil Halstead wrote the best lines I’ve ever heard in a song. ‘I was drunk when I met you. I was drunk when you walked out the door’. This is an Mojave 3 song,” meldt Pearson. Hij sluit een zeer vermakelijke avond solo af met de kleine en intieme ballade ‘Country Dumb’.  Na het optreden is de gang naar de merchandise tafel logisch. The Straight Hits! wordt mee naar huis genomen.