Western Centuries, Songs From the Deluge

Honky Tonk Music is very much alive! Dat zal ieder moeten toegeven na het horen van deze heerlijke countryschijf van de groep ‘Western Centuries’, een sinds 2014 bestaande groep, met als kern een trio singer-songwriters uit Seattle (2) en New York. Cahalen Morrison is van de drie de bekendste (we kennen hem van zijn werk met Eli West). Daarnaast is Ethan Lawton actief, hij speelde bij Zoe Muth en de derde man is Jim Miller (ooit bij Donna the Buffalo) uit de omgeving van New York. Verder horen we Nokosee Fields op staande bas en Roddie Romero op accordeon (een echte cajunjongen!). Producer Joel Savoy komt uit Eunice, Louisiana en brengt lekkere southern feel mee. Luisterend naar de CD komen herinneringen aan The Flying Burrito Brothers, The Dusty Chaps (wie kent ze nog?) en Commander Cody and his Lost Planet Airmen voorbij. Neem de heerlijke honky tonk song ‘My Own Private Honky Tonk’, geschreven door Lawton met een lekker tempo en prachtig spel op bas en (honky tonk) piano. De steel gitaar speelt een dominante rol, hetgeen de hardcore country fans beslist zal bevallen. Maar de variatie is sterk, ‘Borrow Time’ met zijn cajun-accordeon en slepend ritme is een anders getint juweel, waarbij de heerlijke samenzang van de drie songwriters de song naar een hoger level tilt. ‘How Many More Miles to Babylon’ klinkt als een Fats Domino hit met zijn Blueberry Hill ritme en zijn bijbehorende piano, maar ook hier doet de steel gitaar prachtige jankende dingen.

Voor mij was deze CD een aangename verrassing. Prachtige honky tonk country met vleugjes cajun, blues en southern rock. Plus twaalf verrassend verfrissende songs, keurig netjes verdeeld over het trio. En die samenzang. Heerlijk. (Free Dirt Records)