Dan Israel, You’re Free

De Amerikaanse singer-songwriter Dan Israel uit Minneapolis maakt You’re Free in een periode waarin hij zich hoe dan ook wil ontworstelen aan de invulling van zijn leven tot dan toe. Dat doet hij door het opzeggen van een uitstekende baan, anders te dealen met chronisch psychisch- en fysiek ongemak en voluit te gaan voor zijn grote passie: liedjes schrijven, opnemen en als vrije vogel over het gehele Amerikaanse continent zijn songs laten horen. Het lijkt de ultieme poging het te willen gaan maken nu het – geschatte leeftijd rond de vijftig – nog kan, vrij van alle ballast die het dagelijkse leven geeft. En al is de titel van het album gesteld in de tweede persoon, de teksten gaan over zijn ervaringen, percepties en gedroomde perspectieven: vrijheid én erkenning als muzikant.

Israel bewees eerder al een uitstekende liedjesschrijver en zanger te zijn door zijn werk met The Cultivators in de jaren negentig en met (enkele) albums van zijn uitgebreid solorepertoire, te omschrijven als een toegankelijk mengsel van rock, pop en folk. In de elf nummers van You’re Free heeft die stijl geen metamorfose ondergaan. Tom Petty’s sound blijft de voornaamste inspiratiebron, maar Israel varieert iets meer dan voorheen door hier en daar ingrediënten uit blues, country en soul toe te voegen. Belangrijke wapenfeiten zijn diens grote gevoel voor melodie, sfeervolle inkleuring en de sprankelend, losjes en tikje rammelend gespeelde uitvoeringen (o.a. op gitaren, lap steel, Hammond, Fender Rhodes, bas, drums, trompet, viool en achtergrondzang), die fijn gemeen rocken of zachte melancholie ademen en, niet in de laatste plaat, zijn mooie, warme stemgeluid dat zijn persoonlijke teksten veel expressie geeft.

Al jaren actief als muzikant die een behoorlijke reeks platen op zijn naam heeft, zou meer erkenning voor Israels oeuvre meer dan verdiend zijn. Of het ervan komt in het overvolle speelveld van singer-songwriters? Ik betwijfel het, wat niks afdoet aan het feit dat zijn werk ertoe doet.