Grace Basement, Mississippi Nights

De uit St. Louis afkomstige folkmuzikant en multi-instrumentalist Kevin Buckley heeft verschillende projecten tegelijkertijd lopen. Grace Basement is er een van. Hiermee kan hij zijn ‘rock & roll’-ei kwijt. De band bestaat verder nog uit bassist Greg Lamp en drummer Jill Aboussie. Bij liveoptredens is gitarist Marc Schneider verder van de partij.

Met “Mississippi Nights” brengt Grace Basement hun vierde album uit. De titel verwijst naar een voormalige rockclub in St. Louis, die in 2007 de deuren moest sluiten. Op het album staan tien zelfgeschreven nummers. Het klinkt lekker, liggen allemaal goed in het gehoor. Er is wat southern rock, wat blues, wat sixties pop. Helemaal niets mis mee. Ook de teksten zijn prima; de nummers gaan tenminste ergens over. Ik noem als voorbeeld “Summertime Is Coming”, waarin in een fraaie melodie verteld wordt over de alledaagse narigheid met de hoop op betere tijden. Mijn persoonlijke favorieten zijn de blues “Maybellene”, die overigens niets te maken heeft met Chuck Berry, en “Suicidal Friends”, die door de tempowisseling halverwege een extra dreigende lading mee krijgt. Buckley en zijn maten doen tenminste niet mee aan de mode. Dat hoeven ze niet, het is gewoon goed en zeker een leuke plaat geworden.