The Tillers

Bestaat er zoiets als klassieke country? Muziek die gemaakt is door Hank Williams en Dolly Parton. Ik noem maar eens twee namen! Nummers die worden gespeeld door een band met een viool, een banjo, een staande bas en een al dan niet versterkte gitaar. Natuurlijk is die muziek gemaakt, al veel eerder en vele malen. Ook in 2018 is klassieke country te koop en te beluisteren. The Tillers uit Amerika maken deze muziek. De langspeler heet The Tillers en heeft tien nummers.

The Tillers trappen af in 2007. Mike Oberst, Sean Geil en Jason Soudrette maken muziek op banjo’s, gitaren en een staande bas. Ze beklimmen elk podium voor wat drankjes en een maaltijd. De groep speelt vooral covers. Woody Guthrie, natuurlijk, maar ook Hank Williams. En ze spelen traditionals. Nummers die ze kennen van school en in het geheugen van veel jongen Amerikaanse muzikanten staan gegrift.

Debuut Ludlow Street Rag verschijnt in 2008. Negentien nummers maar liefst op deze langspeler. The Tillers gebruiken de ervaring opgedaan op talloze podia om een vol eerste album uit te brengen. Opvolger By The Signs ziet het licht in 2010 en lift mee op de Oh Brother, Where Art Thou soundtrack van de gelijknamige film.

Hand On The Plow is in 2013 de terugkeer naar niet commerciële countrymuziek. Ver weg van alle commotie rondom films en soundtracks maakt de groep een album dat met voeten in de klei steekt en uitkijkt over kale vlakten waar de muziek nooit stopt.

The Tillers is intussen een kwartet. Ze hebben de tijd genomen voor een release in 2018. De nummers zijn eerst gespeeld in een oefenruimte en daarna op de podia. Pas daarna is de groep de studio in gegaan voor The Tillers. Tien tijdloze countrynummers op deze niet eens zo heel lange langspeler.

Na beluistering van dit album is er maar een conclusie te trekken. Klassieke country bestaat nog steeds, de muziek wordt ook in 2018 gemaakt en zal jarenlang meegaan. The Tillers is het kwartet dat garant staat voor deze boute uitspraak. Ga maar luisteren naar het album The Tillers. (Sofaburn Records)