Joan Baez, Whistle Down the Wind (Razor & Tie)

Folkdiva Joan Baez is actief in de muziek sinds eind jaren 50 van de vorige eeuw. Zij is sindsdien goed voor vele tientallen LP’s en CD’s, waaronder een aantal absolute klassiekers. Na de adembenemende registratie op twee cd’s van het concert ter gelegenheid van Joan’s 75e verjaardag in 2016 is er nu een mooi studioalbum van haar verschenen, ‘Whistle Down The Wind’, maar liefst tien jaar na de laatste voorganger, ‘Day After Tomorrow’. Verwacht geen eigen werk meer van haar, die tijd heeft zij geruime tijd geleden achter zich gelaten. Maar haar songkeuze is superbe, ze haalt werkelijk de krenten uit de pap van het hedendaagse songwriting. Van Tom Waits komt de titeltrack (het is geschreven als ode aan diens held Tom Jans), met een heerlijke zingende zaag en een accordeon in de begeleidende gelederen. Ook van Waits is ‘Last Leaf’ (hier excelleren dobro en orgel), van producer Joe Henry komt ‘Civil War’, met een Joan die hier lager klinkt dan een alt en die hier haar pacifistische idealen trouw blijft, hetgeen evenzeer in ‘The President Sang Amazing Grace’ het geval is (n.a.v. de moorden in 2015 in Charleston) . Josh Ritter tekende voor ‘Be Of Good Heart’ (wat een schitterende song!) en ‘Silver Blade’ (wat past die song perfect bij haar!) en onze Austinse heldin Eliza Gilkyson (wanneer komt zij met een nieuwe CD?) schreef ‘The Great Correction’ (ook hier de zingende zaag, Eliza gebruikte hem ook in haar meest recente CD). Een bluesy klinkende ‘Another World’ is een buitenbeentje, nooit eerder klonk Baez zo duister, haar stem lijkt vele octaven lager dan destijds.

Zelfs op haar 77e weet Joan Baez nog te imponeren, met een heerlijk ingetogen CD vol met subtiele folksongs en een instrumentatie die prachtig ondersteunt en nooit overheerst. Het zoveelste bijzondere statement van een superieure artieste. (Proper Records).