Reto Burrell, Shampoo Or Gasoline

Vorig jaar liet, de vanuit Lucerne, Zwitserland opererende, singer-songwriter Reto Burrell zijn negende CD SIDE A&B aanteken. Reto Burrell, die bij muziekcritici zo vaak in verband wordt gebracht met mensen als Tom Petty en Jakob Dylan’s Wallflowers, had kennelijk nog zoveel materiaal op de plak liggen dat hij dacht kom ik laat nummer tien eens de wereld in slingeren. De in zijn thuisland behoorlijk populaire singer-songwriter blaakt van zelfvertrouwen op zijn nieuwe plaat Shampoo Or Gasoline.

Burrell beukt er namelijk flink op los op Shampoo Or Gasoline. Dampende gitaren, strak spelende ritme sectie en hier en daar wat keyboards en piano geluiden voeren de boventoon. Na de eerste drie roots rockende liedjes draait Burrell de volumeknop iets of wat omlaag in het zelf beschouwende Blind (Everything Is Fine). Even later probeert de vergevingsgezinde songwriter zijn tranen op te vangen het liedje In A Bucket With A Hole. Het is dweilen met de kraan open! Het is even wegdromen in een wereld van respect, maar als dat er niet is dan bonkt hij bij je op deur met Shout It Out. She Says She’s American, is een expliciet jaren zeventig Tom Petty deuntje. Misschien wel het mooiste nummer op de plaat heet Leaving Scars Behind. Melodie, instrument arrangement zijn perfect in lijn met het onderwerp en doen vermoeden dat Reto Burrell er helemaal klaar mee is. De muzikale invulling is eigenzinnig en erg fraai.

Shampoo Or Gasoline is een prima instap plaat voor mensen die Reto Burrell nog steeds niet goed begrepen hebben. Burrell is geen muzikale vernieuwer, zijn koers gaat door bergen en dalen de bergop eindsprint is ingezet, wie hem kan volgen is spekkoper. (TOURBOmusic)