Blackberry Smoke, Find A Light

Kan bijna geen toeval zijn geweest toen The Black Crowes in 2012 besloten te stoppen en we, in datzelfde jaar, per ongelijk tegen de derde release van Blackberry Smoke “The Whippoorwill” aanliepen. Songs als One Horse Town, Ain’t Much Left of Me en Shakin’ Hands with the Holy Ghost dat waren nog eens tijden. De uit Atlanta afkomstige Southern rock band vulde een gat van leegte, fans zullen dit beamen.

Begin vorige maand lanceerden de band hun zesde langspeler af. Find A Light bevat dertien liedjes die qua muziekgenres erg breed klinkt. Het rockt in de opener Flesh And Bone en The Crooked Kind. Terwijl Run Away From It All, een country rock meezinger is. Dacht heel even dat Tom Gillam (US Rails) het country rockende Medicate My Mind zong. Dat zegt toch iets, dacht ik zo. I’ll Keep Ramblin’, waar Robert Randolph een steentje bijdraagt wordt breed op scheurende gitaren uitgemeten. Mierzoet klinkt Let Me Down Easy. De tweede stem is overigens van Amanda Shires. Afgesloten wordt met The Wood Brothers. Mother Mountain is weer zo’n feest van herkenning waar ik de relatie met The Black Crowes niet los kan laten.

Find A Light klinkt een stuk vlakker dan wat de band eerder produceerde. Het niveau van The Whippoorwill bijvoorbeeld, wordt zeker niet geëvenaard. Feit is wel dat de band vooruit kijkt en volgens mij dondersgoed in de gaten heeft dat je niet moet blijven teren op oude concepten en successen. Erg fraaie instapplaat voor muziekliefhebbers die van stevige en modern uitgevoerde country rock houden. (Earache/ADA/Warner)