Knut Reiersrud, Heat

De Noor Knut Reiersrud is van de meest gelauwerde en bekendste muzikanten van Scandinavië. Hij componeerde de muziek voor vier Noorse films en speelde hij samen met de bekende Noorse kerkorgel(!) organist Iver Kleive tijdens de opening van de Olympische Winterspelen in Noorwegen in 1994. Knut Reiersrud staat bekend als een multi-instrumentalist, een virtuoos (blues)leadgitarist en heeft zich bekwaamd op een groot aantal uitheemse snaarinstrumenten, zoals de dulcimer en de ‘oud’, een Arabisch snaarinstrument, enigszins vergelijkbaar met onze luit.

Knut was nog erg jong toen hij begon met gitaarspelen en was zo getalenteerd dat hij op achttienjarige leeftijd door Buddy Guy naar Chicago werd gehaald. Sinds die tijd heeft hij meer dan 6000 concerten gegeven, op meer dan 300 albums gespeeld en zelf tien albums uitgegeven. Ook is hij een van de oprichters van de legendarische band Cloudberry Cream. Tegenwoordig, zoals op dit album ‘Heat’, vermengd hij zijn muziek met Arabische, Afrikaanse en Noorse traditionele muziek. Hij wordt op dit album bijgestaan door David Wallumrod op keyboards, Bjorn Holm op gitaar, Nikolai Haengsle op bas, Andreas Bye op drums, terwijl hijzelf te horen is op gitaar, piano, ‘oud’ en als zanger.

Dit album kenmerkt zich door een doorgaans relaxte sfeer, soms zelfs meditatief en gelukkig neemt hij daar ook de tijd voor. Jammer is wel dat een aantal nummers erg op elkaar lijkt, met name ‘Wood’, ‘The Heat’ en ‘This Was Meant To Be A Sad Song’ met steeds dezelfde slepende voortgang.  De Arabische invloeden zijn goed hoorbaar in ‘Monstermaster’ en het prachtige instrumentale nummer ‘April March’. Hoewel Knut Reiersrud ook bekend staat als een goede bluesgitarist komt dat niet echt aan bod op dit album, behalve dan op het openingsnummer ‘Sacred Mama’. Zijn gitaarspel op de rest van dit album is over het algemeen meer ‘jazzy’ met een mooi rond geluid. Voor zijn blues-sound kan ik je zijn album ‘Tears of the World’, samen met Mighty Sam McClain, aanraden. Al met al is ‘Heat’ een mooi album geworden met een heerlijke ‘laid back’ sfeer. (Jazzland Recordings Norway)