The Wild Ponies, Galax

The Wild Ponies, ofwel het echtpaar Doug en Telisha Williams(East Nashville) verrasten de liefhebbers van rootsmuziek in 2013 met hun debuut ‘Things That Used to Shine’. Drie jaar later verscheen de opvolger ‘Radiant’, een prachtig voorbeeld van country-rock met een hoofdrol voor Doug op gitaren en percussie en Telisha op bas en uiteraard beiden op vocals. Dat er dit jaar zo’n schitterende CD zou verschijnen met daarop aandacht voor de muziek van de Appalachians, een heerlijke combinatie van old-time music, bluegrass, folk en country was de volgende grote verrassing. Een ieder die het duo met drummer/mandolinespeler Katie Marie afgelopen november heeft gezien en gehoord heeft genoten van een spetterende show, waarin de nieuwe CD een hoofdrol speelde, maar waarbij ook duidelijk werd dat ze heerlijk kunnen rocken. De inspiratie voor de nieuwe CD komt in de eerste plaats uit beider jeugd in Zuidwest Virginia, waar o.m. in het bergstadje Galax de old-time muziek, voortleeft. In een schuur achter de verlaten boerderij van Doug’s opa hebben Doug en Telisha, samen met een paar klasbakken uit Nashville (Will Kimbrough (gitaar, mandoline), Fats Kaplin (fiddle, pedal steel, banjo), Neilson Hubbard (drums) en Audrey Spillman (vocals) plus enkele lokale helden (Kyle Dean Smith (banjo), Snake Smith (gitaar) en Kilby Spencer (fiddle)) lekker in een cirkeltje deze spontane muziek gemaakt. Zes van de songs zijn van Doug en Telisha, vier ervan samen met een collega geschreven, er is een door Telisha ontroerend mooi gezongen nummer van Hazel Dickens (‘Pretty Bird’), een traditional (‘Sally Ann’) en covers van Jon Byrd en Perry Frye/Alice Leon.

Woorden schieten bijna tekort om de heerlijke impact van deze zuivere muziek te beschrijven. Een superverrassing, een must voor iedere liefhebber van uitstekende akoestische rootsmuziek uit de USA. (Gearbox).