Meteen naar de inhoud

Dean Owens, Southern Wind

Dean Owens is een Schotse songsmid, die al een tijdje actief is in de muziek.  Dean was onder meer actief in groepen als The Felsons en The Whiskey Hearts. Het nieuwe album Southern Wind heeft Owens in Nashville opgenomen met Nielson Hubbard achter de knoppen.  De nieuwe schijf is vooral het gevolg van een schrijverssessie met Will Kimbrough, waarmee Dean een aantal songs schreef.  De multi-instrumentalist Kimbrough is ook veelvuldig te horen op  Southern Wind, net als andere Nashville muzikanten als Dean Marold en Evan Hutchings.

The Last Song is vreemd genoeg de opener van het album. Het betreft een hommage aan de muziek van The Small Faces.  De titeltrack is een sterk geschreven song. Elvis Was My Brother gaat over een 10 jarig vaderloos vriendje   uit de jeugd van Dean Owens en dat gaat onder meer als volgt:  I never really had a father in my life, or older brother to offer me advice….Elvis was my brother, Elvis was my friend…He introduced  me to the blues, gospel, country and blue suede shoes… De song Louisville Lip gaat over Muhammad Ali, die Dean als kind  (en ook  als ex-bokser) vereerde.  Mother en  Madeira Street zijn intieme liedjes uit het familie-leven  van Dean.  De laatstgenoemde song gaat over Owens’ zus, die aan kanker overleden is. De song Anything Helps is geschreven vanuit het gezichtsveld van een arme dakloze man: It ain’t always been like this, you can swing in life and miss, so if you’re feeling kind, anything helps.

Southern Wind is tot nu toe de verrassing van het jaar. Als doorgewinterde recescent wordt ik niet meer vaak super enthousiast. Dit keer veerde ik wel uit mijn luie stoel. Elke muziekliefhebber die van mooie melodierijke en inhoudsvolle liedjes houdt is bij Dean Owens aan het juiste adres.

Scroll To Top