Todd Kessler, About Memory

The Voice is een populair televisieprogramma in Amerika. Het is een prima opstap voor jonge, talentvolle muzikanten. Todd Kessler doet mee in 2012. De Amerikaan heeft al wat releases op zijn naam. Debuut We Are The Musicmakers verschijnt in 2006. In 2012 maakt hij de langspeler Boomerang als Todd Kessler & The New Folk. Al die jaren maakt hij kwetsbare folkmuziek. De liedjes worden ook omschreven als rustig rockende Americana, muziek die de oren van de luisteraar streelt.

Na een actie om geld te genereren voor een volgend project besluit de in Chicago woonachtige Kessler weer solo de studio in te gaan. Acht nummers voor de release van 2018 in slechts achtentwintig minuten. Het is wat weinig voor een volledige langspeler.

Opener ‘Love Is Real’ druipt van de melancholie, ‘Old Fashioned Way’ is een bijna akoestische ballade. “I’m so glad I found you the old fashioned way,” zingt Kessler omfloerst. Het titelnummer van About Memory is melodisch sterk, maar ook meer van hetzelfde. Kessler klinkt ingetogen en lijkt niet van de bekende folk paden af te willen dwalen. ‘The Things We Do For Love’ is meer uptempo en doet About Memory goed. De luisteraar wordt uit de sfeer van melancholie getrokken. ‘One More Note’ is een klein en breekbaar nummer. De gitaar van Kessler klinkt weids en toch intiem in de studio.

‘The Letter’, ‘Someday You’ll Be A Man’ – met een pakkend mondharmonica in de opening – en ‘Yellow Dress’ vullen verder de langspeler. Vooral ‘Someday You’ll Be A Man’ heeft verrassend genoeg een wat opruiende tekst. Kessler zingt voor zijn kinderen en raadt ze aan te experimenteren.

Als About Memory iets mist, is het de lef om te experimenteren. Kessler lijkt nog steeds op een podium te staan in afwachting van het oordeel van een jury. Hij zou die boeien af moeten gooien en het ritme van ‘The Things We Do For Love’ en de opruiende woorden in ‘Someday You’ll Be A Man’ moeten combineren voor muziek die de luisteraar echt zou verbazen.

About Memory is een te korte langspeler met een paar goede nummers en een gebrek aan lef en overtuigingskracht. Muziek is meer dan het op de afgesproken plek laten horen van de juiste noten. (Todd Kessler Music)