Verdriet verstopt in prachtige liedjes

Marlon Williams & The Yarra Benders – Paradiso Noord Tolhuistuin (13 april 2018) Ontspannen wandelt Marlon Williams door Velvet Music, de platenwinkel aan de Rozengracht in Amsterdam. Hij struint wat door de bakken en heeft voor iedereen een vriendelijk woord. Of het moeilijk is om de emotionele liedjes die hij schreef na de scheiding met Aldous Harding keer op keer op het podium uit te voeren. “No,” antwoordt hij, “I used all the sorrow and the grieve for writing the songs. It sounds cold but now it’s like singing about a third persoon.” Williams benadrukt niet ongeïnteresseerd te willen zijn, maar hij heeft het verdriet gebruikt bij het schrijven van de nummers voor zijn tweede cd Make Way For Love. “Thanks for asking,” glimlacht hij.

Het VPRO nachtprogramma Nooit Meer Slapen maakt in Velvet Music opnames voor een latere uitzending. Williams sluit een korte en prachtige akoestische soloset van drie nummers af met ‘When I Was A Young Girl’.

In de Tolhuistuin speelt voorprogramma Delaney Davidson een overtuigende set. Hij plukt de Americana rocknummers van een snel groeiend aantal releases. Davidson debuteerde in 2004 met de groep Dead Brothers en de langspeler Flammend Herz, In 2007 ging hij solo en produceerde twaalf albums. Davidson speelt bovendien wat nummers mee in de begeleidingsband van Williams.

De Nieuw-Zeelander Marlon Williams debuteert in 2016 met een titelloos album. Negen nummers op deze tijdloze Americana langspeler. Twee jaren later verschijnt Make Way For Love. Na de scheiding met muzikante Aldous Harding schrijft Williams soms pijnlijk eerlijke nummers over het verdriet en de droefenis. ‘Can I Call You’ met de prachtige openingszin ‘Panic Comes In Waves’ is een prachtig voorbeeld. Het levert kippenval op bij de luisteraar en is een song die direct de weg naar het hart vindt.

In Paradiso Noord opent Willams met ‘The First Time Ever I Saw Your Face’, een nummer van Ewan MacCall. Hij speelt een set van eigen songs en een flink aantal covers. ‘Lost Without You’ is een compositie van Teddy Randazzo, ‘Nobody Sees Me Like You Do’ is van Yoko Ono, ‘Carried Away’ van Barry Gibb en afsluiter ‘Portrait Of A Man’ is bekend in de versie van Screaming J. Hawkins. Williams kiest niet voor gemakkelijke nummers, maar zorgt er voor dat alle covers passen bij de thematiek van zijn eigen nummers.

Bij ‘Nobody Gets What They Want Anymore’, een nummer van Make Way For Love en op de plaat een duet met Aldous Harding noemt hij zijn ex-geliefde. Bassist Ben Woolley is een goede stand-in.

Williams heeft zijn verdriet een plek gegeven in een aantal prachtige nummers. De kwaliteit van de muziek van Williams en zijn drie begeleiders The Yarra Benders komt in golven en overspoelt de bezoekers. Marlon Williams overtuigt ’s middags solo in een winkel en ‘s avonds met The Yarra Benders op een podium. Grote klasse.