A Tale Of Golden Keys, Shrimp

Mag ik jullie versteld doen laten staan met het uit Duitsland afkomstige poprock trio A Tale Of Golden Keys? Voor mij een zeer aangename eerste kennismaking, terwijl de band twee jaar geleden al hun debuutalbum Everything Went Down As Planned liet aantekenen. Deze in Nederland nog niet zo veel besproken geluidsdrager, met de titel Shrimp, verraste mij vanwege de open sound. Hannes Neunhoeffer (vocals, gitaren en piano), Florian Dziajlo (bas, toetsen en vocals) en Jonas Hauselt (drums en vocals) slagen erin de luisteraar te bereiken. Dit doen door hunzelf, niet altijd even goed begrepen, geschreven teksten te voorzien van geweldige melodieënlijnen. Fascinerende drumpartijen, draaiende baspatronen, geraffineerd toetsenspel en oppervlakkig gitaren vormen de basis voor deze bijna Lo-Fi overkomende plaat. Het was voor mij een compleet nieuwe ervaring. Vocaal wordt elke noot geraakt zonder dat deze zich opdringt. Het uit Neurenberg afkomstige drietal weet hoe je oude melodiepatronen omzet tot moderne normen van deze tijd. Luister maar eens Restless en Exhale. Seventies soul waar men de hand niet voor lijkt om te draaien. Gedachtewisselingen en nadenken over hoe, wat en welke richting het op moet worden tot een minimum beperkt waardoor de liedjes als Gospel en Will I Be The Last zichzelf ontvouwen. Erg fraai gedaan allemaal!

Shrimp is een ligt ironische plaat die roots-pop liefhebbers zich zouden moeten aantrekken. Kleine orkestrale kunstwerkjes die mij het gevoel gaven dat ze nog niet af waren. A Tale Of Golden Keys is op de stoel van de luisteraar gaan zitten en hebben goed geluisterd naar wat er aan scheelt. Deze Duitse luistertrip verdiend meer aandacht. (Listen Records)