Sarah McQuaid, If We Dig Any Deeper It Could Get Dangerous

Sarah McQuaid is een, vooral in bepaalde folk kringen, een bekende persoonlijkheid. Haar muziek is moeilijk in een hokje te plaatsen en ik ben daar ook geen voorstander van. Maar om een idee te geven, haar muziek en zang doen mij sterk denken aan Nick Drake en Sandy Denny, ook Joni Mitchell en het debuutalbum van David Crosby komen bij mij boven. Vooral wat de laatste betreft in het mooie nummer ‘Break Me Down’. Ik zou haar plaatsen in een niche van de folk.

Haar prachtige gitaarspel heeft dezelfde sfeer als de Engelse singer/songwriter en gitarist Michael Chapman, maar dat is niet zo verwonderlijk omdat zij veel met hem samenwerkt en hij de producer van dit album is. Ook gaf hij haar een van zijn gitaren in bruikleen.

Dit album, haar vijfde, zet je niet op als je een boek gaat lezen; leg dat boek maar weg want de songs en vooral haar teksten zijn daarvoor te intens. Hoewel haar muziek dromerig en kwetsbaar overkomt dwingen haar teksten toch een behoorlijke aandacht af, zeker als je de teksten meeleest. Poëtisch met meerdere, soms diepere lagen. In een recent interview vertelde zij hoe de naam van de titelsong ontstond: haar zoontje was een kuil aan het graven in de tuin en zij maakte zich een beetje zorgen omdat het erg diep werd. Waarop zij hem waarschuwde:’ If you dig any deeper it could get dangerous.’ Pas later besefte zij dat de uitspraak ook een andere lading had, maar meer op het filosofische vlak. Niet helemaal onverwacht, Sarah McQuaid studeerde filosofie aan het Haverford College net buiten Philadelphia en later aan de Universiteit van Straatsburg.

Ik ervaar haar songs en teksten als meditatief. Ze zijn bijzonder mooi uit haar hart gezongen en haar spel, zowel op gitaar als op piano zijn van een niet-alledaagse schoonheid. Dat alles maakt dit album niet voor iedereen direct toegankelijk. Je moet hier van houden, maar er ook open voor staan. De eerste keer dat ik dit album hoorde vond ik het heel mooi, maar wist niet precies om welke reden en tevens niet hoe ik het moest plaatsen. ’s Avonds naast de houtkachel in mijn luie stoel met een glas Guinness en Sarah McQuaid die rustig via de speakers klonk, terwijl buiten een ijskoude oostenwind raasde, begreep ik het en kon ik ook een eerlijk oordeel vormen. Ik wil maar zeggen: neem er echt even de tijd voor.

‘Het vijfde album van Sarah McQuaid ‘If We Dig Any Deeper It Could Get Dangerous’ is een mooi, bijzonder album dat met veel liefde gemaakt is en met aandacht beluisterd dient te worden.’ (release 2 Februari 2018, Shovel and a Spade Records)