The Secret Sisters, ontspannen verhalen over ellende in mooie country popsongs

The Secret Sisters, Paradiso (8 april 2018) Voor het podium bespreken twee fans de releases van de zusjes Laura en Lydia Rogers oftewel The Secret Sisters. “Het debuut The Secret Sisters heb ik nog niet gesigneerd,” zegt een van de mannen, “dat gaat vanavond lukken.” Hij kijkt bijna liefdevol naar de drie albums in zijn handen. Het debuut van de zusjes uit 2010, de tweede langspeler ‘Put Your Needle Down (2014)  en het vorig jaar verschenen You Don’t Own Me Anymore.

Laura & Lydia Rogers

Vooral op deze laatste release verhalen de zusjes in countrynummers over de ellende die ze ten deel is gevallen. De afloop van een huwelijk, een label dat de zusjes bij de vuilnis zette en een faillissement. In 2015 en 2016 was er slechts rampspoed. Producer Brandi Carlile bracht uitkomst en nodigde The Secret Sisters uit naar haar studio. Er werd vooral aan eigen nummers gewerkt. De zusjes verhaalden over de ellende in persoonlijke songs voor het derde album.

Ter promotie van You Don´t Own Me Anymore (2017) staan de zusjes Rogers in de bovenzaal van Paradiso. De zaal puilt uit en de twee fans staan pal voor het podium. Ze kunnen The Secret Sisters aanraken.

Er is een klaterend applaus als de zusjes het podium opkomen. “Are you sure you want to be here?” vraagt Laura Rogers plagend,. Ze verwijst naar het mooie weer en de talrijke terrasjes. Daarbij beloven The Secret Sisters slechts nummers te spelen die overlopen van ellende. Genoeg redenen om niet te blijven, toch? Geen van de aanwezigen vertrekt, er is vooral applaus voor de twee op het podium.

Naast al de ellende is er vooral de gulle glimlach van The Secret Sisters. Er is wat heibel wie Simon en wie Garfunkel mag zijn bij de cover ‘Kathy’s Song’, angst in de ogen van de fans als de zusjes aankondigen te zullen crowdsurfen en Laura klaagt dat ze al wat jaren gelukkig en dit geen goede liedjes oplevert. Zo hebben de zusjes na elk nummer een verhaal waar een glimlach bijpast.

The Secret Sisters zingen – loepzuiver – dertien nummers. ‘Waste The Day’ is een nummer van Hank Williams, ‘Let It Be Me’ is bekend van The Everly Brothers en afsluiter ‘Tonight You Belong To Me’ was ooit een hit van Irving Kaufman.

Setlist The Secret Sisters

Voor de laatste twee nummers vertelt gitariste Lydia dat voor de toegiften de zusjes niet van het podium zullen gaan. Het is vooral gedoe (“fuzz”) en een vreemde gewoonte (“a bad habit”) en “we don’t like bad habits.”

‘Tonight You Belong To Me’ krijgt een a capella versie. De zusjes zingen en het publiek knipt met de vingers. Het applaus na het nummer is klaterend. Lydia en Laura haasten zich naar de tafel met merchandise. De fans mogen niet teleurgesteld worden.