Raven & Red, We Rise Up

Raven & Red is een groep geformeerd door Brittany Lynn Jones (ravenzwart haar, lead en harmony vocals, viool, tenor gitaar, mandoline, banjoline), Mitchell Lane (rood haar, lead en harmony vocals, 6- en 12-snarige gitaar) en Cole King (de jongste broer van Mitchell, harmony vocals, mandoline) met op de CD hulp van Paul Leech (bas, cello) en Justin Collins (drums, percussie). Brittany (Harrisburg, Pennsylvania) en Mitchell (Atlanta, Georgia) ontmoetten elkaar op een muziekschool in 2009 en kwamen er spoedig achter dat hun muzikale smaak overlapte. Volgens hun website is eerder een EP verschenen net covers (‘Live in the Studio’ (2014) en is “We Rise Up’ hun eerste volledige CD met origineel materiaal, van de 12 songs namen Brittany en Mitchell er 10 voor hun rekening, bij ‘Mirror to my Soul’ schreef Jeffrey Shore mee, dezelfde Shore schreef ook ‘Grandpa’s Beer’ en er is een cover van een oudje (1964) van Randy Sparks, ‘Today’. De CD is bij mij als een positieve bom ingeslagen. Vanaf het eerste nummer werd ik gegrepen door de prachtige zang, de voortreffelijke samenzang van het drietal en het puike vioolspel van Brittany. Het deed mij denken aan het prachtige werk van de helaas opgeheven formatie Girlyman. Een topper in dit genre, dus. Heerlijke folk met countryrandjes (‘Another Empty Bottle’) en Keltische invloeden (de instrumentale ‘Wild Roses Reprise’, drie verschillende liedjes aan elkaar geplakt, prachtig.

Voor de liefhebbers van super coole samenzang en heerlijk vioolspel wordt dit een verplichte aanschaf. Ik ben helemaal gegrepen door dit puike muziektrio. Geloof me, dit is hele fijne muziek. (Independent)