Zachary Richard, Gombo

Zachary Richard (1950, Louisiana) is een productief man. Sinds 1972 (‘High time’) zijn er tot dusver 22 CD’s van hem verschenen, waarvan ‘Gombo’ (in het Engels vaak geschreven als gumbo, de naam van het meest typische gerecht uit Louisiana, opgebouwd uit een veelheid aan ingrediënten) de laatste is. Zachary is ook actief als schrijver van zes boeken, waarvan drie voor kinderen. Zac’s muziek is een heerlijke mengelmoes (Gombo dus) van Zydeco (het ‘stevigere broertje van cajun’), cajun, pop, rock, blues, country en zelfs (voorzichtig, dat wel) rap. Pure Americana dus! Zachary zingt de liedjes op de nieuwe CD deels in het (Louisiana) Frans en deels in het Engels, hij is niet scheutig met songs en speelduur getuige de 15 songs en op een paar seconden na een vol uur speeltijd. Van de 15 songs schreef  hij er 12 alleen en de overige drie met hulp van anderen. In de begeleiding horen we een veelheid aan instrumenten.  Behalve bas, gitaren en drums is er – uiteraard – accordeon, en verder viool, viola, cello, lap-steel, harmonica, mandoline, orgel, piano en omnichord (wat?). er is veel vocale hulp, o.m. van Angelique Kidjo en Robert Charlebois en het koor van de Academie Sainte-Therese. De meeste teksten overigens zijn uit het Louisiaanse leven gegrepen, maar er is ook een aangrijpend relaas over de gebeurtenis in Parijs, in Bataclan (‘Au bal du Bataclan’).

Was ik al heel content over voorganger ‘le Fou’, deze opvolger is nog beter. Wat een fantastische artiest, wat een geweldige smeltkroes van diverse songs. Komt in mijn top 10 van 2018. (RZ Records)