Steven Troch Band, Rhymes For Mellow Minds

‘Keeping the blues flame burning brightly’ en ‘Mechelaar gaat Toots Thielemans achterna’. Zo maar twee koppen boven artikelen over Steven Troch. Deze inwoner van Mechelen, België staat met enige regelmaat in de schijnwerpers en speelt mondharmonica waarbij vergelijkingen met de grote Toots Thielemans aan de orde van de dag zijn.

Rhymes For Mellow Minds is de nieuwe langspeler van Steven Troch Band. Dertien nummers op de release van een groep die kundig een breed palet aan blues, vaudeville en rock speelt.

Opener ‘Short End’ is een slepende blues kraker. In ‘Bad Taste’ neemt Troch met zijn mondharmonica de leiding. “She’s got bad taste. She drinks whiskey from the bottle.” De teksten zijn in alle nummers eenvoudig te volgen, beeldende zinnen in herkenbare situaties.

‘Going To Dagobah’ is een instrumentale stomper met opnieuw Troch aan het stuur. ‘Troubled One’ is vaudeville met een zwetend orgel. ‘Long Long Beard’ is een meezinger met zo’n eenvoudige tekst. ‘I’m gonna grow myself a beard,” is gemakkelijk mee te brullen bij optredens. In ‘Rabbit Foot Trail’ gaan de cowboylaarzen van de vloer. Vanuit de verte, van ver achter het podium klinkt de mondharmonica. Troch blaast langzaam meer volume om de zaal in beweging te zetten.

‘15 Minutes’ is een vloeiend walsje, terwijl ‘Mister Jones’ een warm rockend liedje is. ‘Bedroom Eyes’ is een mooie titel voor een middelmatig en wat overbodig bluesnummer. ‘Walk Away’ is de spetterende afsluiter. Steven Troch en zijn drie begeleiders Liesbeth Sprangers (bas, wasbord en vocalen), Little Steve van der Nat (vocalen en gitaar) en “King Berik” Heirman (drums, marimba en vocalen) zetten nog een keer vol aan om de luisteraar na iets meer dan vier minuten zwetend en puffend acht te laten. En dan volgt na een korte pauze nog een onverwachte en intieme toegift.

Rhymes For Mellow Minds is een tijdloos document. Steven Troch en zijn bandleden spelen met hetzelfde gemak swingende, rockende nummers als kleine, intieme liedjes. Deze langspeler van Steven Troch Band zal maanden, zo niet jaren meegaan. (Sing My Title)