Meteen naar de inhoud

Fred Wickham, Mariosa Delta

Ooit was er de countryband Hadacol (Kansas City, Missouri), goed voor twee CD’s in resp. 1998 en 2001. De eerste CD, ‘ Better Than This’ was een van mijn favorieten uit die periode. De oerleden van Hadacol, Fred Wickham en Richard Burgess zochten elkaar geruime tijd later weer op en werkten samen aan songs die Fred had geschreven. De song die de titel van het album werd is geschreven naar aanleiding van gesprekken die Fred had met zijn – inmiddels op hoge leeftijd overleden – grootmoeder Vivian. Oma beschreef een misdaad in 1940 in de Mariosa Delta, waarbij de broer van Fred’s opa werd vermoord door een jaloerse echtgenoot in de nachtclub van oma en opa. Een echte familietragedie dus, door Fred gegoten in een lekker jazzy arrangement en de favoriet van producer Lou Whitney, ongeneeslijk ziek ten tijde van de opnames (overigens een jaar of wat terug) en vlak erna overleden. Nog meer ellende, zowel Fred als Richard als drummer Sam Platt raakten in een scheiding, kregen alle drie een nieuwe relatie, die bij Fred en Richard werd gezegend met een nazaat en toen was er eindelijk tijd om de CD af te ronden. En het resultaat mag er zijn, een heerlijke mengelmoes van folk, country, western swing, southern rock en jazz. Fred speelt akoestische gitaar en zingt, Richard speelt bas, in de basis is er hulp van Sam Platt op drums en Joe Terry op piano en orgel. Incidenteel horen we fiddle, mandoline, trompet, trombone en elektrische gitaar. Het openingsnummer, ‘Big Fat Moon’ komt nog drie maal (kort) langs als ‘reprise’ in steeds een andere setting.

‘Mariosa Delta’ is een hele fijne CD met uitstekende swingende Americana. Prachtige arrangementen, prima geproduceerd. Toppertje in dit genre. (Third Day Records)

Scroll To Top